Portal Pszczelarski

W Lesie Kabackim zainstalowano kłodę bartną 2018

Pszczoła na kamieniu.

pszczelarstwo mazowieckie kłoda bartna kłoda bartna w Lesie Kabackim Bartosz Popczyński Bractwo Bartne kłoda bartna w Warszawie

W Lesie Kabackim, w Warszawie zainstalowano na drzewie kłodę bartną. To pierwsza taka inicjatywa w okolicy, ale pomysłodawcy zapewniają, że nie ostatnia. Kłodę z świerkowego drewna samodzielnie przygotował Bartosz Popczyński z Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej. 

Jak informuje portal Halo Ursynów - bartnictwo, w 2016 roku zostało wpisane na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa w Polsce. Sam inicjator akcji, Pan Bartosz Popczyński podkreśla, iż jego celem było przede wszystkim zwrócenie uwagi na tradycyjne, średniowieczne pszczelarstwo, na to w jaki sposób kiedyś udomawiano owady, jak pszczoły stały się oswojonymi towarzyszami życia ludzi. 

Zdecydowano, że pierwsza kłoda bartna w Lesie Kabackim zawiśnie nieopodal Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej, dzięki czemu będzie można ją obserwować na co dzień. Sama instalacja była dość trudnym przedsięwzięciem. Zaangażowano w nią zaprzyjaźnionych niemieckim arborystów, którzy na co dzień zajmują się pielęgnacją drzew metodą alpinistyczną bez użycia ciężkiego sprzętu. O pomoc poproszono również specjalistów z – działającego w Puszczy Augustowskiej - Bractwa Bartnego. 

To, czy pszczoły faktycznie zamieszkają w kłodzie, zależy od wielu czynników. Aby je zachęcić można wykorzystać roztwór propolisu i spirytusu lub umieścić we wnętrzu fragmenty plastrów. Zgodnie z planem, ewentualnie powstały miód będzie wydobywany raz lub dwa razy w roku. 

Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej zapowiada, że zostanie teraz zorganizowany specjalny cykl zajęć poświęcony pszczołom i połączony z obserwacją zainstalowanej kłody. Natomiast już niebawem na terenie Powsina planowane są warsztaty, na których uczestnicy będą mieli możliwość samodzielnego wykonania kłody bartnej.

Opracowano na podstawie:

Halo Ursynów, Średniowieczna barć w Kabatach. Pszczoły wracają do lasu., https://www.haloursynow.pl/artykuly/sredniowieczna-barc-w-kabatach-pszczoly-wracaja-do-lasu,9426.htm, Data publikacji: 2018.03.31, Data odczytu: 2018.03.31

Czytaj również:

Bartnictwo uznane za Niematerialne Dziedzictwo Kulturowe Polski

Warsztaty bartnicze w Warszawie 2018



Liczba wyświetleń artykułu: 1171

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Ogórki z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym