Portal Pszczelarski

W Lesie Kabackim zainstalowano kłodę bartną 2018

Pszczoła na kamieniu.

pszczelarstwo mazowieckie kłoda bartna kłoda bartna w Lesie Kabackim Bartosz Popczyński Bractwo Bartne kłoda bartna w Warszawie

W Lesie Kabackim, w Warszawie zainstalowano na drzewie kłodę bartną. To pierwsza taka inicjatywa w okolicy, ale pomysłodawcy zapewniają, że nie ostatnia. Kłodę z świerkowego drewna samodzielnie przygotował Bartosz Popczyński z Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej. 

Jak informuje portal Halo Ursynów - bartnictwo, w 2016 roku zostało wpisane na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa w Polsce. Sam inicjator akcji, Pan Bartosz Popczyński podkreśla, iż jego celem było przede wszystkim zwrócenie uwagi na tradycyjne, średniowieczne pszczelarstwo, na to w jaki sposób kiedyś udomawiano owady, jak pszczoły stały się oswojonymi towarzyszami życia ludzi. 

Zdecydowano, że pierwsza kłoda bartna w Lesie Kabackim zawiśnie nieopodal Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej, dzięki czemu będzie można ją obserwować na co dzień. Sama instalacja była dość trudnym przedsięwzięciem. Zaangażowano w nią zaprzyjaźnionych niemieckim arborystów, którzy na co dzień zajmują się pielęgnacją drzew metodą alpinistyczną bez użycia ciężkiego sprzętu. O pomoc poproszono również specjalistów z – działającego w Puszczy Augustowskiej - Bractwa Bartnego. 

To, czy pszczoły faktycznie zamieszkają w kłodzie, zależy od wielu czynników. Aby je zachęcić można wykorzystać roztwór propolisu i spirytusu lub umieścić we wnętrzu fragmenty plastrów. Zgodnie z planem, ewentualnie powstały miód będzie wydobywany raz lub dwa razy w roku. 

Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej zapowiada, że zostanie teraz zorganizowany specjalny cykl zajęć poświęcony pszczołom i połączony z obserwacją zainstalowanej kłody. Natomiast już niebawem na terenie Powsina planowane są warsztaty, na których uczestnicy będą mieli możliwość samodzielnego wykonania kłody bartnej.

Opracowano na podstawie:

Halo Ursynów, Średniowieczna barć w Kabatach. Pszczoły wracają do lasu., https://www.haloursynow.pl/artykuly/sredniowieczna-barc-w-kabatach-pszczoly-wracaja-do-lasu,9426.htm, Data publikacji: 2018.03.31, Data odczytu: 2018.03.31

Czytaj również:

Bartnictwo uznane za Niematerialne Dziedzictwo Kulturowe Polski

Warsztaty bartnicze w Warszawie 2018



Liczba wyświetleń artykułu: 1233

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Aleja pszczół i miodów w Prudniku 2019

W czym podawać miód pitny?

I Łódzka Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska w Burzeninie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Grillowana karkówka miodowa

Lekka sałatka z miodowym dressingiem