Portal Pszczelarski

W Lesie Kabackim zainstalowano kłodę bartną 2018

Pszczoła na kamieniu.

pszczelarstwo mazowieckie kłoda bartna kłoda bartna w Lesie Kabackim Bartosz Popczyński Bractwo Bartne kłoda bartna w Warszawie

W Lesie Kabackim, w Warszawie zainstalowano na drzewie kłodę bartną. To pierwsza taka inicjatywa w okolicy, ale pomysłodawcy zapewniają, że nie ostatnia. Kłodę z świerkowego drewna samodzielnie przygotował Bartosz Popczyński z Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej. 

Jak informuje portal Halo Ursynów - bartnictwo, w 2016 roku zostało wpisane na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa w Polsce. Sam inicjator akcji, Pan Bartosz Popczyński podkreśla, iż jego celem było przede wszystkim zwrócenie uwagi na tradycyjne, średniowieczne pszczelarstwo, na to w jaki sposób kiedyś udomawiano owady, jak pszczoły stały się oswojonymi towarzyszami życia ludzi. 

Zdecydowano, że pierwsza kłoda bartna w Lesie Kabackim zawiśnie nieopodal Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej, dzięki czemu będzie można ją obserwować na co dzień. Sama instalacja była dość trudnym przedsięwzięciem. Zaangażowano w nią zaprzyjaźnionych niemieckim arborystów, którzy na co dzień zajmują się pielęgnacją drzew metodą alpinistyczną bez użycia ciężkiego sprzętu. O pomoc poproszono również specjalistów z – działającego w Puszczy Augustowskiej - Bractwa Bartnego. 

To, czy pszczoły faktycznie zamieszkają w kłodzie, zależy od wielu czynników. Aby je zachęcić można wykorzystać roztwór propolisu i spirytusu lub umieścić we wnętrzu fragmenty plastrów. Zgodnie z planem, ewentualnie powstały miód będzie wydobywany raz lub dwa razy w roku. 

Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej zapowiada, że zostanie teraz zorganizowany specjalny cykl zajęć poświęcony pszczołom i połączony z obserwacją zainstalowanej kłody. Natomiast już niebawem na terenie Powsina planowane są warsztaty, na których uczestnicy będą mieli możliwość samodzielnego wykonania kłody bartnej.

Opracowano na podstawie:

Halo Ursynów, Średniowieczna barć w Kabatach. Pszczoły wracają do lasu., https://www.haloursynow.pl/artykuly/sredniowieczna-barc-w-kabatach-pszczoly-wracaja-do-lasu,9426.htm, Data publikacji: 2018.03.31, Data odczytu: 2018.03.31

Czytaj również:

Bartnictwo uznane za Niematerialne Dziedzictwo Kulturowe Polski

Warsztaty bartnicze w Warszawie 2018



Liczba wyświetleń artykułu: 2068

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

V Festiwal Miodu i Chleba w Kamieńczyku

Preppersi i organizacja pasieki

„Współczesne uwarunkowania zarządzania środowiskiem”

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem