Portal Pszczelarski

Pszczoły mogą pomóc w rozwoju badań nad ludzkim mózgiem

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii badania mózgu badania na pszczołach

Naukowcy pod kierownictwem Andreagiovanni Reiny, pracownika naukowego w dziedzinie robotyki zbiorowej na Wydziale Informatyki Uniwersytetu Sheffield, jako pierwsi dowiedli, iż zachowania pszczół miodnych mogą podlegać tym samym prawom psychofizycznym, co ludzki mózg. Odkryto podobieństwa działań pszczół i mózgu ludzkiego w sytuacji konieczności podejmowania decyzji.

Psychofizyka jest działem psychologii zajmującym się badaniem zależności między fizycznymi właściwościami bodźców działających na zmysły a pojawiającymi się w tym czasie wrażeniami psychofizycznymi.

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports, opisują badania dotyczące zachowań kolonii pszczół miodnych. Doświadczenia polegały na analizie sposobu decydowania pszczół o miejscu gniazdowania. Jak się okazało owady wykazują zachowania opisane w trzech głównych prawach psychospołecznych dotyczących podejmowania decyzji. Pszczołom łatwiej było zdecydować między dwiema opcjami w sytuacji, kiedy każda z nich była wysokiej jakości (prawo Pierona), im mniejsza różnica jakości pomiędzy opcjami - tym trudniej podjąć decyzję (prawo Webera), największy problem decyzyjny pojawia się w sytuacji dużej liczby możliwych opcji – o tym mówi prawo Hick-Hymana. Zarówno ludzki mózg, jak i kolonia pszczół stosują się dokładnie do tych samych reguł.

Najnowsze odkrycia wzbudzają ogromne zainteresowanie, ponieważ naukowcy z Uniwersytetu w Sheffield w Wielkiej Brytanii zwracają się ku zachowaniu owadów (pszczół miododajnych), aby przeanalizować istniejące prawa psychospołeczne i zbadać, czy wykazują one tożsame aspekty ludzkiego podejmowania decyzji.

Odkrycia te mogą otworzyć drzwi do nowszych, prostszych i bardziej skutecznych sposobów badania ludzkiego mózgu. Znalezienie podobieństw miedzy zachowaniem kolonii pszczół miodnych a ludzkimi neuronami pozwoli na o wiele prostsze badania ludzkiego mózgu. 

Opracowano na podstawie:

Medical News Today, Honey bees May help to explain how humans make decisions, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321361.php, Data publikacji: 2018.03.30, Data odczytu:2018.03.30



Liczba wyświetleń artykułu: 2303

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych