Portal Pszczelarski

Mówiono o miodzie podczas wydarzenia w ramach cyklu Nasze pasje 2018

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Roman Krawczyk Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Lubaczowskiej Eko Barć

Już po raz drugi seniorzy z Lubaczowa mieli okazję posłuchać o zaletach miodu, jego wpływie na nasze zdrowie oraz o innych produktach pszczelich. Wykład dla zebranych poprowadził Roman Krawczyk.

Seniorzy z Lubaczowa, którzy uczestniczą w zajęciach w Centrum Aktywności Seniorów, dyskutowali na temat pszczelarstwa. Wydarzenie zorganizowano w ramach cyklu "Nasze pasje". Gościem spotkania był prezes Koła i Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Lubaczowskiej Eko Barć.

Roman Krawczyk opowiedział zebranym o pracy pszczelarza. Słuchacze mieli okazję dowiedzieć się wielu interesujących rzeczy na temat sposobów pozyskiwania produktów pszczelich, a także o rodzajach pozyskiwanych miodów. Seniorzy poznali również nieoczywiste zalety miodu, który pomaga w gojeniu ran, obniża ciśnienie krwi, potrafi działać nasennie lub pobudza do pracy nasz mózg.

Zebrani z zainteresowaniem wysłuchali wystąpienia prezesa, a na koniec otrzymali ulotki zawierające najważniejsze informacje dotyczące produktów pszczelich oraz mieli możliwość skosztowania i ewentualnego zakupu miodu z pasieki Pana Romana.

Opracowano na podstawie:

Seniorzy Lubaczow, Pszczelarstwo moja pasja, http://www.seniorzy.lubaczow.pl/pszczelarstwo-moja-pasja/, Data publikacji: 2018.03.15, Data odczytu: 2018.03.29



Liczba wyświetleń artykułu: 828

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę