Portal Pszczelarski

Mówiono o miodzie podczas wydarzenia w ramach cyklu Nasze pasje 2018

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Roman Krawczyk Stowarzyszenie Pszczelarzy Ziemi Lubaczowskiej Eko Barć

Już po raz drugi seniorzy z Lubaczowa mieli okazję posłuchać o zaletach miodu, jego wpływie na nasze zdrowie oraz o innych produktach pszczelich. Wykład dla zebranych poprowadził Roman Krawczyk.

Seniorzy z Lubaczowa, którzy uczestniczą w zajęciach w Centrum Aktywności Seniorów, dyskutowali na temat pszczelarstwa. Wydarzenie zorganizowano w ramach cyklu "Nasze pasje". Gościem spotkania był prezes Koła i Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Lubaczowskiej Eko Barć.

Roman Krawczyk opowiedział zebranym o pracy pszczelarza. Słuchacze mieli okazję dowiedzieć się wielu interesujących rzeczy na temat sposobów pozyskiwania produktów pszczelich, a także o rodzajach pozyskiwanych miodów. Seniorzy poznali również nieoczywiste zalety miodu, który pomaga w gojeniu ran, obniża ciśnienie krwi, potrafi działać nasennie lub pobudza do pracy nasz mózg.

Zebrani z zainteresowaniem wysłuchali wystąpienia prezesa, a na koniec otrzymali ulotki zawierające najważniejsze informacje dotyczące produktów pszczelich oraz mieli możliwość skosztowania i ewentualnego zakupu miodu z pasieki Pana Romana.

Opracowano na podstawie:

Seniorzy Lubaczow, Pszczelarstwo moja pasja, http://www.seniorzy.lubaczow.pl/pszczelarstwo-moja-pasja/, Data publikacji: 2018.03.15, Data odczytu: 2018.03.29



Liczba wyświetleń artykułu: 885

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.