Portal Pszczelarski

W Sanoku rozmawiano o zgnilcu amerykańskim i ulach styropianowych

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Krystyna Pohorecka Mariusz Chachuła

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sanoku oraz Sanockie Starostwo Powiatowe już po raz dwudziesty zorganizowało konferencję pszczelarską dla regionalnych pasjonatów. Tym razem głównymi tematami dyskusji był problem chorób pszczół wywoływanych przez zgnilca amerykańskiego oraz wykorzystanie uli styropianowych w pszczelarstwie.

Jak informuje portal Krosnosanockie, konferencje te zawsze cieszą się ogromną popularnością. Tym razem zebrano ponad 150 miłośników pszczół. Wśród słuchaczy byli zarówno studenci sanockiej uczelni, jak i absolwenci, którzy zawodowo zajmują się pszczelarstwem.

Dr Krystyna Pohorecka z Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach wystąpiła z wykładem: "Profilaktyka i zwalczanie chorób pszczół miodnych wywoływanych przez zgnilca amerykańskiego". Słuchacze byli żywo zainteresowani, ponieważ aktualnie jest to jeden z głównych problemów współczesnych pszczół. Wiedza na temat profilaktyki oraz sposobów zwalczania pszczół jest niezwykle istotna w pracy pszczelarza. 

Ciekawym wystąpieniem było również wystąpienie Mariusza Chachuły, który przedstawił zebranym sposoby wykorzystania nowoczesnych uli styropianowych, które – dzięki swojej niewielkiej wadze – są idealnym rozwiązaniem przy prowadzeniu pasieki wędrownej.

Opracowano na podstawie:

Krosnosanockie, W PWSZ o pszczołach, http://www.korsosanockie.pl/kat-154,a,2457,w-pwsz-o-pszczolach.html, Data publikacji: 2018.03.29, Data odczytu: 2018.03.29



Liczba wyświetleń artykułu: 1491

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem