Portal Pszczelarski

Mieszkańcy Kijewa tworzą skwer dla pszczół

pszczelarstwo zachodniopomorskie hotel dla pszczół skwer dla pszczół

Nieopodal Jeleniego Stawu w Kijewie (osiedle administracyjne Szczecina) powstanie skwer przyjazny pszczołom oraz hotele dla zapylaczy. To wszystko dzięki pracy mieszkańców, którzy postanowili wziąć sprawy w swoje ręce i przy pomocy pracowników rozpoczęli pracę na niezagospodarowanym do tej pory terenie.

Jak twierdzi inicjatorka projektu, Izabela Grzana – celem działań jest poprawa bioróżnorodności na okolicznym terenie, poprzez stworzenie obszaru atrakcyjnego dla owadów zapylających. O działaniach poinformował Zakład Usług Komunalnych w Szczecinie, który współpracuje z członkami Stowarzyszenia Kocham Kijewo. 

Miejsce, które wybrano na enklawę to nieużytki, na których w naturalny sposób pojawił się nalot drzew liściastych, zasadzone zostaną tu między innymi winobluszcz pięciolistkowy, dzika róża oraz jarząb pospolity. Roża jest wyborem nawiązującym do historii tego miejsca, ponieważ przedwojenna nazwa Kijewa to Rosengarden.

Na nowo powstałej enklawie postawione zostaną również hotele dla pszczół.

Opracowano na podstawie:

Zakład Usług Komunalnych Szczecin, Mieszkańcy sami stworzą sobie skwer, https://zuk.szczecin.pl/dzialalnosc/lasy-miejskie/komunikaty/mieszkancy-sami-stworza-sobie-skwer, Data publikacji: 2018.03.28, Data odczytu: 2018.03.28



Liczba wyświetleń artykułu: 1084

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Ryż cytrynowy z miodem

Pasta miodowo-miętowa

Tarta z brzoskwiniami i miodem