Hotelarze z Kalifornii też promują pszczelarstwo
Kalifornijskie pszczoły są istotnym elementem gospodarki rolnej, ponieważ to one są odpowiedzialne za produkcję jednej trzeciej warzyw i dwóch trzecich owoców w Stanach Zjednoczonych. Hotelarze zrozumieli wartość zapylaczy i postanowili dodać również swoją cegiełkę do promocji ich wartości. Już dziesięć hoteli w San Francisco utrzymuje na swych dachach lub tarasach pasieki.
Miejskie pszczelarstwo umożliwia hotelom promowanie zrównoważonego rozwoju, pozyskiwanie miodu i podnoszenie świadomości społeczeństwa w temacie wyzwań przed jakimi stają pszczoły. Pasieka w hotelu okazuje się jednak również ogromną atrakcją dla turystów, a kalifornijskie hotele dają swoim gościom możliwość zwiedzania tych wyjątkowych pasiek.
Goście doceniają miejsca zaangażowane ekologicznie, a miód z własnej pasieki staje się rarytasem i ciekawym dodatkiem w hotelowej kuchni. W hotelu Fairmont w San Francisco zebrany miód dodaje smaku sosom sałatkowym oraz lodom, natomiast Clift, w którym znajdują się trzy ule, oferuje swoim gościom miód z serem oraz przystawki z wędlinami.
Opracowano na podstawie:
The Christian Science Monitor, In San Francisco, hotels welcome bees as honored guests, https://www.csmonitor.com/Environment/2018/0326/In-San-Francisco-hotels-welcome-bees-as-honored-guests, Data publikacji: 2018.03.26, Data odczytu: 2018.03.27
Liczba wyświetleń artykułu: 1091
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!