Hotelarze z Kalifornii też promują pszczelarstwo
Kalifornijskie pszczoły są istotnym elementem gospodarki rolnej, ponieważ to one są odpowiedzialne za produkcję jednej trzeciej warzyw i dwóch trzecich owoców w Stanach Zjednoczonych. Hotelarze zrozumieli wartość zapylaczy i postanowili dodać również swoją cegiełkę do promocji ich wartości. Już dziesięć hoteli w San Francisco utrzymuje na swych dachach lub tarasach pasieki.
Miejskie pszczelarstwo umożliwia hotelom promowanie zrównoważonego rozwoju, pozyskiwanie miodu i podnoszenie świadomości społeczeństwa w temacie wyzwań przed jakimi stają pszczoły. Pasieka w hotelu okazuje się jednak również ogromną atrakcją dla turystów, a kalifornijskie hotele dają swoim gościom możliwość zwiedzania tych wyjątkowych pasiek.
Goście doceniają miejsca zaangażowane ekologicznie, a miód z własnej pasieki staje się rarytasem i ciekawym dodatkiem w hotelowej kuchni. W hotelu Fairmont w San Francisco zebrany miód dodaje smaku sosom sałatkowym oraz lodom, natomiast Clift, w którym znajdują się trzy ule, oferuje swoim gościom miód z serem oraz przystawki z wędlinami.
Opracowano na podstawie:
The Christian Science Monitor, In San Francisco, hotels welcome bees as honored guests, https://www.csmonitor.com/Environment/2018/0326/In-San-Francisco-hotels-welcome-bees-as-honored-guests, Data publikacji: 2018.03.26, Data odczytu: 2018.03.27
Liczba wyświetleń artykułu: 1333
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
Amerykańscy badacze odkryli związek przyczynowo-skutkowy wymierania owadów
Nie tylko człowiek, ale i temperatura Edyta Glebocki
Niemieccy ekolodzy krytykują prywatny boom na pszczoły
Pszczelarstwo miejskie coraz popularniejsze w Niemczech Edyta Glebocki
Czy Varroa uodporniła się na amitraz? Niepokojące wyniki badań z USA
Katastrofa w USA Joanna Baran
Kamil Baj - wywiad z pszczelarzem
Wywiad z Kamilem Bajem z Pszczelarium Joanna Baran
Miliardy pszczół giną w tajemniczy sposób, a Trump zwalnia badaczy
Trumpowi nie przeszkadza ginięcie pszczół Edyta Glebocki
Czteroskrzydłowe sztuczne pszczoły mają zapylać drzewa owocowe. Są pierwsze efekty
Prace nad sztuczką pszczołą postępują Edyta Glebocki
Sieć amerykańskich restauracji wprowadza wegański miód MeliBio
Wegański miód w sieci restauracji Edyta Glebocki












