Portal Pszczelarski

Marketing pszczelarski – opakowanie miodu

Na zdjęciu: opakowanie miodu. Źródło obrazka: hami-eu.com/assets/images/products/38_thumb.jpg

marketing pszczelarski opakowanie miodu słoik na miód ekonomika pszczelarska

Marketing pszczelarski – opakowanie miodu

Opakowanie miodu – to kolejna ważna kwestia z punktu widzenia marketingu pszczelarskiego, o której czasem pszczelarze zdają się zapominać. Bardzo często kierują się bowiem własnymi potrzebami zamiast wyjść naprzeciw oczekiwaniom konsumenta.

Opakowanie miodu przeznaczonego na sprzedaż powinno być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie, zarówno słoik, jak i sama etykieta. Im ciekawsze opakowanie, tym bardziej atrakcyjna wydaje się bowiem jego zawartość. Niektórzy pszczelarze dbają o odpowiednią identyfikacje wizualną swoich produktów, dzięki czemu już jeden kupiony słoik może sprawić, że konsument zapamięta go na dłużej. Dzięki temu przy kolejnym wyborze spośród produktów z różnych pasiek bez problemu odnajdzie produkty tej marki, w którą już wcześniej zainwestował. Ciekawą formą uzupełnienia opakowania są różnego rodzaju nakrętki i przykrywki – ozdobne, często ręcznie robione, co dodatkowo wzmacnia pozytywny wizerunek producenta.

Osobną kwestią w przypadku opakowania jest jego pojemność. Producenci miodu zwykle wybierają takie opakowanie, które jest dla nich wygodniejsze. Najczęściej większe – 900 ml czy litr. Ich myślenie jest dość proste – im większy słoik, tym więcej za niego można uzyskać. Tymczasem klienci mają swoje gusta i oczekiwania. Wolą mniejsze słoiki, dzięki czemu mogą kupić kilka rodzajów miodu w dużo niższej cenie niż gdyby mieli kupić kilka dużych słoików. Powinni o tym pamiętać właściciele pasiek, którzy upierają się przy swoich pojemnościach. W każdej działalności najistotniejsza jest przecież zasada, że to klient jest najważniejszy. Jeśli nie znajdzie czegoś u nas, to pójdzie do konkurencji. I nie ma znaczenia, czy chodzi o rodzaj miodu, czy rodzaj opakowania, w którym jest on sprzedawany.

Zobacz również:

Marketing pszczelarski - etykieta

Etykiety na słoikach z miodem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6151

Komentarze z forum pszczelarskiego

Bikej0909 2016-10-28 10:07:10

i tak głownie ida słoiki 900ml

arek 2016-10-28 13:32:50

Bikej0909 pewnie dlatego, że najlepszy stosunek ceny do ilości:)

michal-trabka 2016-10-29 09:00:39

Wiecie co, myślę że świetnym pomysłem jest wdrożenie własnej etykiety na miód. To pierwszy wyróżnik naszego produktu i element tworzenia własnej marki. Poza tym nie przekazywanie słoika bezpośrednio do rąk klienta, a w siatkę z własnym logiem lub torbę papierową z logiem pasieki. To już robi wrażenie, a wcale takie drogie nie jest.

wowosowa 2016-11-04 22:00:52

Popieram sposób. Też tak robię.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Rebelia w ulu - Rójka i rebeliantki

Podstawowy kurs o pszczołach i pszczelarstwie (4/5) 2015/2016

Aganetha Dyck - pszczela artystka z Kanady

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ser twarogowy z miodem i orzechami