Portal Pszczelarski

Polskie miody pitne doceniane na świecie - The Mazer Cup International 2018

pszczelarstwo w Polsce miód pitny The Mazer Cup International Pasieka Dziki Miód Słodycz Łąki miód pitny trójniak Pasieka Jaros miód pitny dwójniak Miodosytnia Imbirowicz Mazurskie Miody Trójniak Markowy Rycerski

Polskie miody pitne zostały wyróżnione na światowym konkursie The Mazer Cup International Denver 2018. Podczas jubileuszowej edycji konkursu, z pośród ponad 1100 zgłoszonych miodów pitnych z całego świata, w kilku kategoriach nagrodzono medalami również polskie produkty.

The Mazer Cup International to jeden z najbardziej uznawanych i cenionych na świecie konkursów poświęconych miodom pitnym. Tegoroczna, dziesiąta edycja odbyła się w dniach 16-17 marca 2018 r. w miejscowości Broomfield w stanie Kolorado. Zgłoszone miody, podzielono na profesjonalne i domowe, a następnie oceniano je w 24 kategoriach. Komisja doceniała między innymi: konsystencję, smak, wygląd, aromat oraz ogólne wrażenie.

Wśród kilkunastu najlepszych znalazł się miód pitny z pasieki państwa Anny i Krzysztofa Piwowarów, którzy prowadzą w Dargomyślu pasiekę Dziki Miód. Sędziowie docenili ich produkt w kategorii Cyser (miody z dodatkiem jabłek) za konsystencje, kolor i aromat. "Słodycz łąki" to trójniak o łagodnym, umiarkowanie słodkim, miodowo-ziołowym smaku. Produkt zdobył już szereg nagród w polskich konkursach miodowych. 

W kategorii miodów pitnych z jednego gatunku miodu, srebrny medal zdobył dwójniak „Lipiec” z Pasieki Jaros. To pierwsza edycja, w której producenci zdecydowali się wystawić swój miód pitny do konkursu. Drugie miejsce tym bardziej ich cieszy.

Srebrny medal przypadł również dla Miodostyni Imbirowicz. Ich stworzony, na podstawie receptury Teofila Ciesielskiego z 1908 roku, trójniak otrzymał drugie miejsce w kategorii Traditional Sweet. Jego polska premiera planowana jest na lato 2018 roku. Brązowy medal zdobył natomiast Trójniak Markowy Rycerski produkowany przez Mazurskie Miody. To kolejne wyróżnienie w tym prestiżowym konkursie dla produktów tej firmy.

Warto zaznaczyć, iż pośród nagrodzonych miodów domowych można odnaleźć również kilka polskich nazwisk. 

Opracowano na podstawie:

Mazer Cup, MCI Commercial 2018 Results, http://mazercup.org/2018-commercial-results/, Data pdczytu:2018.03.25 

Kurier PAP, Miód z polskiego Dargomyśla wśród najlepszych na świecie, http://kurier.pap.pl/depesza/181921/Miod-z-polskiego-Dargomysla-wsrod-najlepszych-na-swiecie-, Data publikacji: 2018.03.23, Data odczytu: 2018.03.25

Pasieka Jaros, X Mazer Cup International, https://www.pasiekajaros.pl/aktualnosci/x-mazer-cup-international, Data publikacji: 2018.03.23, Data odczytu:2018.03.25

Mazurskie miody, Brązowy medalista The Mazer Cup 2018, http://mazurskiemiody.pl/aktualnosci/brazowy-medalista-the-mazer-cup-2018/, Data publikacji: 2018.03.18, Data odczytu: 2018.03.25

Miodostynia Imbirowicz Facebook, https://www.facebook.com/miodosytnia.imbiorowicz/photos/a.1435326803433328.1073741828.1434854053480603/1830443727254965/?type=3&theater, Data publikacji: 2018.03.18, Data odczytu:2018.03.25



Liczba wyświetleń artykułu: 2836

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Piernik sułtański

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli