Portal Pszczelarski

Polskie miody pitne doceniane na świecie - The Mazer Cup International 2018

pszczelarstwo w Polsce miód pitny The Mazer Cup International Pasieka Dziki Miód Słodycz Łąki miód pitny trójniak Pasieka Jaros miód pitny dwójniak Miodosytnia Imbirowicz Mazurskie Miody Trójniak Markowy Rycerski

Polskie miody pitne zostały wyróżnione na światowym konkursie The Mazer Cup International Denver 2018. Podczas jubileuszowej edycji konkursu, z pośród ponad 1100 zgłoszonych miodów pitnych z całego świata, w kilku kategoriach nagrodzono medalami również polskie produkty.

The Mazer Cup International to jeden z najbardziej uznawanych i cenionych na świecie konkursów poświęconych miodom pitnym. Tegoroczna, dziesiąta edycja odbyła się w dniach 16-17 marca 2018 r. w miejscowości Broomfield w stanie Kolorado. Zgłoszone miody, podzielono na profesjonalne i domowe, a następnie oceniano je w 24 kategoriach. Komisja doceniała między innymi: konsystencję, smak, wygląd, aromat oraz ogólne wrażenie.

Wśród kilkunastu najlepszych znalazł się miód pitny z pasieki państwa Anny i Krzysztofa Piwowarów, którzy prowadzą w Dargomyślu pasiekę Dziki Miód. Sędziowie docenili ich produkt w kategorii Cyser (miody z dodatkiem jabłek) za konsystencje, kolor i aromat. "Słodycz łąki" to trójniak o łagodnym, umiarkowanie słodkim, miodowo-ziołowym smaku. Produkt zdobył już szereg nagród w polskich konkursach miodowych. 

W kategorii miodów pitnych z jednego gatunku miodu, srebrny medal zdobył dwójniak „Lipiec” z Pasieki Jaros. To pierwsza edycja, w której producenci zdecydowali się wystawić swój miód pitny do konkursu. Drugie miejsce tym bardziej ich cieszy.

Srebrny medal przypadł również dla Miodostyni Imbirowicz. Ich stworzony, na podstawie receptury Teofila Ciesielskiego z 1908 roku, trójniak otrzymał drugie miejsce w kategorii Traditional Sweet. Jego polska premiera planowana jest na lato 2018 roku. Brązowy medal zdobył natomiast Trójniak Markowy Rycerski produkowany przez Mazurskie Miody. To kolejne wyróżnienie w tym prestiżowym konkursie dla produktów tej firmy.

Warto zaznaczyć, iż pośród nagrodzonych miodów domowych można odnaleźć również kilka polskich nazwisk. 

Opracowano na podstawie:

Mazer Cup, MCI Commercial 2018 Results, http://mazercup.org/2018-commercial-results/, Data pdczytu:2018.03.25 

Kurier PAP, Miód z polskiego Dargomyśla wśród najlepszych na świecie, http://kurier.pap.pl/depesza/181921/Miod-z-polskiego-Dargomysla-wsrod-najlepszych-na-swiecie-, Data publikacji: 2018.03.23, Data odczytu: 2018.03.25

Pasieka Jaros, X Mazer Cup International, https://www.pasiekajaros.pl/aktualnosci/x-mazer-cup-international, Data publikacji: 2018.03.23, Data odczytu:2018.03.25

Mazurskie miody, Brązowy medalista The Mazer Cup 2018, http://mazurskiemiody.pl/aktualnosci/brazowy-medalista-the-mazer-cup-2018/, Data publikacji: 2018.03.18, Data odczytu: 2018.03.25

Miodostynia Imbirowicz Facebook, https://www.facebook.com/miodosytnia.imbiorowicz/photos/a.1435326803433328.1073741828.1434854053480603/1830443727254965/?type=3&theater, Data publikacji: 2018.03.18, Data odczytu:2018.03.25



Liczba wyświetleń artykułu: 2662

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto orzechowe z miodem

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Kurczak w różowej marynacie

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor