Portal Pszczelarski

Polskie miody pitne doceniane na świecie - The Mazer Cup International 2018

pszczelarstwo w Polsce miód pitny The Mazer Cup International Pasieka Dziki Miód Słodycz Łąki miód pitny trójniak Pasieka Jaros miód pitny dwójniak Miodosytnia Imbirowicz Mazurskie Miody Trójniak Markowy Rycerski

Polskie miody pitne zostały wyróżnione na światowym konkursie The Mazer Cup International Denver 2018. Podczas jubileuszowej edycji konkursu, z pośród ponad 1100 zgłoszonych miodów pitnych z całego świata, w kilku kategoriach nagrodzono medalami również polskie produkty.

The Mazer Cup International to jeden z najbardziej uznawanych i cenionych na świecie konkursów poświęconych miodom pitnym. Tegoroczna, dziesiąta edycja odbyła się w dniach 16-17 marca 2018 r. w miejscowości Broomfield w stanie Kolorado. Zgłoszone miody, podzielono na profesjonalne i domowe, a następnie oceniano je w 24 kategoriach. Komisja doceniała między innymi: konsystencję, smak, wygląd, aromat oraz ogólne wrażenie.

Wśród kilkunastu najlepszych znalazł się miód pitny z pasieki państwa Anny i Krzysztofa Piwowarów, którzy prowadzą w Dargomyślu pasiekę Dziki Miód. Sędziowie docenili ich produkt w kategorii Cyser (miody z dodatkiem jabłek) za konsystencje, kolor i aromat. "Słodycz łąki" to trójniak o łagodnym, umiarkowanie słodkim, miodowo-ziołowym smaku. Produkt zdobył już szereg nagród w polskich konkursach miodowych. 

W kategorii miodów pitnych z jednego gatunku miodu, srebrny medal zdobył dwójniak „Lipiec” z Pasieki Jaros. To pierwsza edycja, w której producenci zdecydowali się wystawić swój miód pitny do konkursu. Drugie miejsce tym bardziej ich cieszy.

Srebrny medal przypadł również dla Miodostyni Imbirowicz. Ich stworzony, na podstawie receptury Teofila Ciesielskiego z 1908 roku, trójniak otrzymał drugie miejsce w kategorii Traditional Sweet. Jego polska premiera planowana jest na lato 2018 roku. Brązowy medal zdobył natomiast Trójniak Markowy Rycerski produkowany przez Mazurskie Miody. To kolejne wyróżnienie w tym prestiżowym konkursie dla produktów tej firmy.

Warto zaznaczyć, iż pośród nagrodzonych miodów domowych można odnaleźć również kilka polskich nazwisk. 

Opracowano na podstawie:

Mazer Cup, MCI Commercial 2018 Results, http://mazercup.org/2018-commercial-results/, Data pdczytu:2018.03.25 

Kurier PAP, Miód z polskiego Dargomyśla wśród najlepszych na świecie, http://kurier.pap.pl/depesza/181921/Miod-z-polskiego-Dargomysla-wsrod-najlepszych-na-swiecie-, Data publikacji: 2018.03.23, Data odczytu: 2018.03.25

Pasieka Jaros, X Mazer Cup International, https://www.pasiekajaros.pl/aktualnosci/x-mazer-cup-international, Data publikacji: 2018.03.23, Data odczytu:2018.03.25

Mazurskie miody, Brązowy medalista The Mazer Cup 2018, http://mazurskiemiody.pl/aktualnosci/brazowy-medalista-the-mazer-cup-2018/, Data publikacji: 2018.03.18, Data odczytu: 2018.03.25

Miodostynia Imbirowicz Facebook, https://www.facebook.com/miodosytnia.imbiorowicz/photos/a.1435326803433328.1073741828.1434854053480603/1830443727254965/?type=3&theater, Data publikacji: 2018.03.18, Data odczytu:2018.03.25



Liczba wyświetleń artykułu: 3829

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich