Portal Pszczelarski

Zima łagodna 2018 dla podkarpackich pszczół

pszczelarstwo podkarpackie Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon

Tadeusz Dylon, Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie szacuje, iż ubytki po zimie wynoszą nie więcej niż 15 procent. Pszczoły już opuszczają ule i rozpoczynają zbieranie nektarów z kwiatów wierzby iwy, leszczyny i olchy.

Do korzystnej sytuacji podkarpackich pszczół na wiosnę 2018 roku przyczyniła się przede wszystkim łagodna zima. Według Tadeusza Dylona, kilkudniowe mrozy, jakie wystąpiły na przełomie lutego i marca nie były dla owadów zbyt szkodliwe. Wyraził on jednak nadzieję, że nie czekają nas kolejne anomalie pogodowe. 

Jak czytamy na portalu Sady Ogrody, na Podkarpaciu żyje 110 tysięcy rodzin pszczelich, którymi opiekuje się ponad 4 tysiące pszczelarzy. W 2017 roku zanotowano 30 procent ubytków po zimie, co spowodowało znaczne zmniejszenie ilości zebranego miodu (6-7 kg miodu z jednego ula). Na szczęście aktualny stan pasiek jest o wiele lepszy niż w poprzednim roku. 

Opracowano na podstawie:

Sady Ogrody, Podkarpackie: pszczoły w dobrej kondycji po zimie, http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/podkarpackie_pszczoly_w_dobrej_kondycji_po_zimie,13094.html, Data publikacji: 2018.03.19, Data odczytu: 2018.03.19



Liczba wyświetleń artykułu: 1479

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Amarantus z miodem i migdałami