Portal Pszczelarski

Zima łagodna 2018 dla podkarpackich pszczół

pszczelarstwo podkarpackie Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon

Tadeusz Dylon, Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie szacuje, iż ubytki po zimie wynoszą nie więcej niż 15 procent. Pszczoły już opuszczają ule i rozpoczynają zbieranie nektarów z kwiatów wierzby iwy, leszczyny i olchy.

Do korzystnej sytuacji podkarpackich pszczół na wiosnę 2018 roku przyczyniła się przede wszystkim łagodna zima. Według Tadeusza Dylona, kilkudniowe mrozy, jakie wystąpiły na przełomie lutego i marca nie były dla owadów zbyt szkodliwe. Wyraził on jednak nadzieję, że nie czekają nas kolejne anomalie pogodowe. 

Jak czytamy na portalu Sady Ogrody, na Podkarpaciu żyje 110 tysięcy rodzin pszczelich, którymi opiekuje się ponad 4 tysiące pszczelarzy. W 2017 roku zanotowano 30 procent ubytków po zimie, co spowodowało znaczne zmniejszenie ilości zebranego miodu (6-7 kg miodu z jednego ula). Na szczęście aktualny stan pasiek jest o wiele lepszy niż w poprzednim roku. 

Opracowano na podstawie:

Sady Ogrody, Podkarpackie: pszczoły w dobrej kondycji po zimie, http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/podkarpackie_pszczoly_w_dobrej_kondycji_po_zimie,13094.html, Data publikacji: 2018.03.19, Data odczytu: 2018.03.19



Liczba wyświetleń artykułu: 1798

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim