Portal Pszczelarski

Zima łagodna 2018 dla podkarpackich pszczół

pszczelarstwo podkarpackie Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon

Tadeusz Dylon, Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie szacuje, iż ubytki po zimie wynoszą nie więcej niż 15 procent. Pszczoły już opuszczają ule i rozpoczynają zbieranie nektarów z kwiatów wierzby iwy, leszczyny i olchy.

Do korzystnej sytuacji podkarpackich pszczół na wiosnę 2018 roku przyczyniła się przede wszystkim łagodna zima. Według Tadeusza Dylona, kilkudniowe mrozy, jakie wystąpiły na przełomie lutego i marca nie były dla owadów zbyt szkodliwe. Wyraził on jednak nadzieję, że nie czekają nas kolejne anomalie pogodowe. 

Jak czytamy na portalu Sady Ogrody, na Podkarpaciu żyje 110 tysięcy rodzin pszczelich, którymi opiekuje się ponad 4 tysiące pszczelarzy. W 2017 roku zanotowano 30 procent ubytków po zimie, co spowodowało znaczne zmniejszenie ilości zebranego miodu (6-7 kg miodu z jednego ula). Na szczęście aktualny stan pasiek jest o wiele lepszy niż w poprzednim roku. 

Opracowano na podstawie:

Sady Ogrody, Podkarpackie: pszczoły w dobrej kondycji po zimie, http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/podkarpackie_pszczoly_w_dobrej_kondycji_po_zimie,13094.html, Data publikacji: 2018.03.19, Data odczytu: 2018.03.19



Liczba wyświetleń artykułu: 2004

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Kapusta czerwona z porto

Nan-e qandi