Portal Pszczelarski

Nie żądlę – zapylam - kampania pomagająca pszczołom

pszczelarstwo śląskie akcja pszczelarska Nie żądlę - zapylam Anna Babczyńska pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka na dachu uczelni

W ramach kampanii "Nie żądlę - zapylam", na wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego, zorganizowano konferencję informacyjno-edukacją pod nazwą: "Miasto ludzi, miasto owadów. Nowoczesne zarządzanie środowiskiem miejskim". W konferencji uczestniczyli zarówno samorządowcy, jak i pszczelarze i wszyscy zainteresowani. 

"Nie żądlę - zapylam" to kampania, która ma na celu uświadomienie społeczeństwu ogromnego znaczenia owadów zapylających, zarówno tych dzikich, jak i udomowionych. Projekt ten prowadzony jest przez Centrum Studiów nad Człowiekiem i Środowiskiem Uniwersytetu Śląskiego, a jego głównym celem jest budowanie zachowań proekologicznych wśród społeczeństwa. Kampania jest adresowana do władz samorządowych, do młodzieży szkolnej, ale również do wszystkich mieszkańców województwa śląskiego. Dyrektor Centrum Studiów nad Człowiekiem i Środowiskiem - dr hab. Anna Babczyńska, podkreśla, iż inicjatywa ta ma za zadanie przede wszystkim uświadomienie mieszkańcom województwa śląskiego, że każdy z nas może pomagać pszczołom.

Konferencja, która odbyła się na Uniwersytecie Śląskim, zgromadziła ponad 100 słuchaczy, którzy mieli możliwość zaznajomienia się z prawnymi, ekonomicznymi i ekologicznymi aspektami zakładania pasiek miejskich. Co ciekawe - na dachu Wydziały Prawa i Administracji tegoż Uniwersytetu, od prawie roku zainstalowanych jest sześć uli, a władze uczelni deklarują, iż nawet po zakończeniu projektu pasieka na dachu pozostanie.

W ramach projektu "Nie żądlę -  zapylam" zorganizowano również konkurs na "Najlepszy domek dla dzikich zapylaczy". Tym sposobem inicjatorzy akcji chcą zwrócić uwagę uczniów na ważną rolę dzikich owadów zapylających. Zaplanowano dwie edycje konkursu - w 2018 i 2019 roku, natomiast nagroda główną jest rejs statkiem po rzece Kłodnicy. Istotnym aspektem konkursu jest przekazanie wszystkich zgłoszonych prac do Fundacji Park Śląski, który to rozlokuje je na terenie Parku Śląskiego w Chorzowie. Dzięki temu rozwiązaniu, każda praca konkursowa przyczyni się polepszeniu życia owadów. 

Opracowano na podstawie:

Nasze Miasto, Sosnowiec, Nie żądle-zapylam, czyli miasto ludzi i owadów, http://sosnowiec.naszemiasto.pl/artykul/nie-zadle-zapylam-czyli-miasto-ludzi-i-owadow,4574743,art,t,id,tm.html, Data publikacji:2018.03.19, Data odczytu:2018.03.22



Liczba wyświetleń artykułu: 1329

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie