Portal Pszczelarski

Zjazd bartników w Maleńcu 2018 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo świętokrzyskie relacja z wydarzenia Zjazd bartników w Maleńcu 2018

17 marca 2018 roku w Zabytkowym Zakładzie Hutniczym w Maleńcu zorganizowano spotkanie osób zainteresowanych pszczelarstwem i bartnictwem. W zjeździe wzięło udział prawie 60 osób, które wysłuchały szeregu interesujących prelegentów. Organizatorzy planują również wydanie broszury zawierającej niektóre z wygłoszonych wykładów.

Mazowiecko-Świętokrzyskie Towarzystwo Ornitologiczne, Nadleśnictwo Ruda Maleniecka oraz Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu przy współudziale Nadleśnictw Barycz, Stąporków i Suchedniów, wspólnymi siłami zorganizowali Zjazd Bartników. W spotkaniu wzięło udział prawie 60 osób, w tym pracownicy Lasów Państwowych, pszczelarze, bartnicy, naukowcy oraz sympatycy pszczelarstwa. 

W trakcie spotkania, zebrani mieli okazje wysłuchać interesujących wykładów dotyczących pszczelarstwa, jego wpływu na środowisko leśne oraz tradycji związanych z bartnictwem. Doktor habilitowany Andrzej Oleksa z Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, przestawił bartnictwo jako sposób na ochronę zasobów genowych pszczoły miodnej Apis mellifera mellifera, a Szymon Jasiński – przedstawiciel Naukowego Koła Pszczelarzy Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, wyjaśnił zebranym cykl rozwojowy Varroa destructor w kontekście naturalnej odporności pszczół na roztocza.

Zjazd był jednodniowy, jednakże chętni mieli możliwość wzięcia udziału w wycieczce do świętokrzyskich barci w dniu następnym, natomiast w przerwie między wykładami, uczestnicy mogli zwiedzić Zabytkowy Zakład Hutniczy w Maleńcu, w którym odbywało się to spotkanie.

Opracowano na podstawie: 

Radio Plus, W zabytkowym Zakładzie Hutniczym w Maleńcu odbył się Zjazd Bartników, https://radioplus.com.pl/region/bartnicy-w-malencu-29331, Data publikacji: 2018.03.19, Data odczytu: 2018.03.23



Liczba wyświetleń artykułu: 851

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową