Portal Pszczelarski

Wypalasz trawę? Zabijasz pszczoły i trzmiele!

pszczelarstwo podkarpackie wypalanie traw

Proceder wypalania traw jest nadal jedną z głównych przyczyn wiosennych pożarów. Pożary te są niezwykle niebezpieczne zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Podczas wypalania giną również pszczoły i inne owady zapylające.

Regionalny portal Hej Mielec przypomina o corocznym apelu o niewypalanie traw na wiosnę. Proceder ten jest zagrożony karą aresztu lub grzywny nawet do 5 tysięcy złotych. Nadal jednak wiele osób decyduje się na takie działania. Warto zaznaczyć, iż takie praktyki powodują przede wszystkim pożary lasów, a także zatruwanie powietrza, poprzez dodatkową emisję dwutlenku węgla, węglowodorów aromatycznych i dioksan, które są silnie trującymi toksynami. 

Poza oczywistym zagrożeniem, jakim jest ryzyko pożaru, zniszczenia mienia czy poparzenia, należy pamiętać, że podczas tego procederu niszczony jest delikatny ekosystem danego terenu. Uśmiercane są pożyteczne zwierzęta bezkręgowe takie jak dżdżownice, co powoduje wyjałowienie gleby. Niewiele osób też zdaje sobie sprawę jak wiele pszczół i trzmieli ginie w ogniu w trakcie przelatywania nad płonącymi terenami. Z wielu regionów kraju płyną informację o aktywności pszczół, które rozpoczynają już swoją pracę po okresie zimy. W tym czasie należy się im szczególna ochrona, ponieważ wiele rodzin jest osłabionych po zimowli.

Naukowcy twierdzą, że praktykowanie wypalania traw powoduje wyniszczenie i wyjałowienie gleby poprzez zniszczenie znajdującej się w niej mikroflory i mikrofauny, a skalana ogniem gleba potrzebuje kilku lat by odzyskać równowagę. Jednorazowe wypalanie obniża według nich wartość plonów o 5-8%. Brak pszczół na pewno im w tym nie pomoże.

Opracowano na podstawie:

Hej Mielec, Mieleccy leśnicy, jak co roku apelują do mieszkańców o niewypalanie traw, http://www.hej.mielec.pl/miasto2/komunikaty2/art838,mieleccy-lesnicy-jak-co-roku-apeluja-do-mieszkancow-o-niewypalanie-traw.html, Data publikacji:2018.03.13, Data odczytu: 2018.03.13



Liczba wyświetleń artykułu: 1332

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Biały miód leśny z Mount Oku

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

VII Lubelska Konferencja Pszczelarska

Międzynarodowa Konferencja Bartnicza - Dekada Polskiego Bartnictwa 2017

Sekrety miodu - prelekcja pszczelarska