Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Wypalasz trawę? Zabijasz pszczoły i trzmiele!

pszczelarstwo podkarpackie wypalanie traw

Proceder wypalania traw jest nadal jedną z głównych przyczyn wiosennych pożarów. Pożary te są niezwykle niebezpieczne zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Podczas wypalania giną również pszczoły i inne owady zapylające.

Regionalny portal Hej Mielec przypomina o corocznym apelu o niewypalanie traw na wiosnę. Proceder ten jest zagrożony karą aresztu lub grzywny nawet do 5 tysięcy złotych. Nadal jednak wiele osób decyduje się na takie działania. Warto zaznaczyć, iż takie praktyki powodują przede wszystkim pożary lasów, a także zatruwanie powietrza, poprzez dodatkową emisję dwutlenku węgla, węglowodorów aromatycznych i dioksan, które są silnie trującymi toksynami. 

Poza oczywistym zagrożeniem, jakim jest ryzyko pożaru, zniszczenia mienia czy poparzenia, należy pamiętać, że podczas tego procederu niszczony jest delikatny ekosystem danego terenu. Uśmiercane są pożyteczne zwierzęta bezkręgowe takie jak dżdżownice, co powoduje wyjałowienie gleby. Niewiele osób też zdaje sobie sprawę jak wiele pszczół i trzmieli ginie w ogniu w trakcie przelatywania nad płonącymi terenami. Z wielu regionów kraju płyną informację o aktywności pszczół, które rozpoczynają już swoją pracę po okresie zimy. W tym czasie należy się im szczególna ochrona, ponieważ wiele rodzin jest osłabionych po zimowli.

Naukowcy twierdzą, że praktykowanie wypalania traw powoduje wyniszczenie i wyjałowienie gleby poprzez zniszczenie znajdującej się w niej mikroflory i mikrofauny, a skalana ogniem gleba potrzebuje kilku lat by odzyskać równowagę. Jednorazowe wypalanie obniża według nich wartość plonów o 5-8%. Brak pszczół na pewno im w tym nie pomoże.

Opracowano na podstawie:

Hej Mielec, Mieleccy leśnicy, jak co roku apelują do mieszkańców o niewypalanie traw, http://www.hej.mielec.pl/miasto2/komunikaty2/art838,mieleccy-lesnicy-jak-co-roku-apeluja-do-mieszkancow-o-niewypalanie-traw.html, Data publikacji:2018.03.13, Data odczytu: 2018.03.13



Liczba wyświetleń artykułu: 1662

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich