Portal Pszczelarski

Wypalasz trawę? Zabijasz pszczoły i trzmiele!

pszczelarstwo podkarpackie wypalanie traw

Proceder wypalania traw jest nadal jedną z głównych przyczyn wiosennych pożarów. Pożary te są niezwykle niebezpieczne zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Podczas wypalania giną również pszczoły i inne owady zapylające.

Regionalny portal Hej Mielec przypomina o corocznym apelu o niewypalanie traw na wiosnę. Proceder ten jest zagrożony karą aresztu lub grzywny nawet do 5 tysięcy złotych. Nadal jednak wiele osób decyduje się na takie działania. Warto zaznaczyć, iż takie praktyki powodują przede wszystkim pożary lasów, a także zatruwanie powietrza, poprzez dodatkową emisję dwutlenku węgla, węglowodorów aromatycznych i dioksan, które są silnie trującymi toksynami. 

Poza oczywistym zagrożeniem, jakim jest ryzyko pożaru, zniszczenia mienia czy poparzenia, należy pamiętać, że podczas tego procederu niszczony jest delikatny ekosystem danego terenu. Uśmiercane są pożyteczne zwierzęta bezkręgowe takie jak dżdżownice, co powoduje wyjałowienie gleby. Niewiele osób też zdaje sobie sprawę jak wiele pszczół i trzmieli ginie w ogniu w trakcie przelatywania nad płonącymi terenami. Z wielu regionów kraju płyną informację o aktywności pszczół, które rozpoczynają już swoją pracę po okresie zimy. W tym czasie należy się im szczególna ochrona, ponieważ wiele rodzin jest osłabionych po zimowli.

Naukowcy twierdzą, że praktykowanie wypalania traw powoduje wyniszczenie i wyjałowienie gleby poprzez zniszczenie znajdującej się w niej mikroflory i mikrofauny, a skalana ogniem gleba potrzebuje kilku lat by odzyskać równowagę. Jednorazowe wypalanie obniża według nich wartość plonów o 5-8%. Brak pszczół na pewno im w tym nie pomoże.

Opracowano na podstawie:

Hej Mielec, Mieleccy leśnicy, jak co roku apelują do mieszkańców o niewypalanie traw, http://www.hej.mielec.pl/miasto2/komunikaty2/art838,mieleccy-lesnicy-jak-co-roku-apeluja-do-mieszkancow-o-niewypalanie-traw.html, Data publikacji:2018.03.13, Data odczytu: 2018.03.13



Liczba wyświetleń artykułu: 1503

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Henryk Kłak przewodniczącym Rady Koordynacyjnej Dolnośląskich Związków Pszczelarzy 2017

Kradzież ula w Nieżychowicach (województwo pomorskie)

Marketing mix w pszczelarstwie

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)