Portal Pszczelarski

Wypalasz trawę? Zabijasz pszczoły i trzmiele!

pszczelarstwo podkarpackie wypalanie traw

Proceder wypalania traw jest nadal jedną z głównych przyczyn wiosennych pożarów. Pożary te są niezwykle niebezpieczne zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Podczas wypalania giną również pszczoły i inne owady zapylające.

Regionalny portal Hej Mielec przypomina o corocznym apelu o niewypalanie traw na wiosnę. Proceder ten jest zagrożony karą aresztu lub grzywny nawet do 5 tysięcy złotych. Nadal jednak wiele osób decyduje się na takie działania. Warto zaznaczyć, iż takie praktyki powodują przede wszystkim pożary lasów, a także zatruwanie powietrza, poprzez dodatkową emisję dwutlenku węgla, węglowodorów aromatycznych i dioksan, które są silnie trującymi toksynami. 

Poza oczywistym zagrożeniem, jakim jest ryzyko pożaru, zniszczenia mienia czy poparzenia, należy pamiętać, że podczas tego procederu niszczony jest delikatny ekosystem danego terenu. Uśmiercane są pożyteczne zwierzęta bezkręgowe takie jak dżdżownice, co powoduje wyjałowienie gleby. Niewiele osób też zdaje sobie sprawę jak wiele pszczół i trzmieli ginie w ogniu w trakcie przelatywania nad płonącymi terenami. Z wielu regionów kraju płyną informację o aktywności pszczół, które rozpoczynają już swoją pracę po okresie zimy. W tym czasie należy się im szczególna ochrona, ponieważ wiele rodzin jest osłabionych po zimowli.

Naukowcy twierdzą, że praktykowanie wypalania traw powoduje wyniszczenie i wyjałowienie gleby poprzez zniszczenie znajdującej się w niej mikroflory i mikrofauny, a skalana ogniem gleba potrzebuje kilku lat by odzyskać równowagę. Jednorazowe wypalanie obniża według nich wartość plonów o 5-8%. Brak pszczół na pewno im w tym nie pomoże.

Opracowano na podstawie:

Hej Mielec, Mieleccy leśnicy, jak co roku apelują do mieszkańców o niewypalanie traw, http://www.hej.mielec.pl/miasto2/komunikaty2/art838,mieleccy-lesnicy-jak-co-roku-apeluja-do-mieszkancow-o-niewypalanie-traw.html, Data publikacji:2018.03.13, Data odczytu: 2018.03.13



Liczba wyświetleń artykułu: 2134

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Targ Miodowy w Państwowym Muzeum Etnograficznym 2016

XXIX Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach

Szkolenie pszczelarskie w Domu Pszczelarza w Kamiannej 2017 - I turnus

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)