Portal Pszczelarski

Apel do Rolników w kościołach Diecezji Opolskiej 2018

Pszczoły na kapeluszu

pszczelarstwo opolskie apel do rolników wykonujących opryski Jarosław Gerczak

W kościołach należących do Diecezji Opolskiej, w dniach od 11 do 18 marca 2018 roku zostanie odczytany "Apel do rolników wykonujących opryski". Inicjatorem akcji jest Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Okręgowy Inspektorat Pracy.

Celem apelu jest zwrócenie uwagi rolników na właściwe i uważne stosowanie środków chemicznych podczas dokonywania oprysków. Autorzy pomysłu zwracają się do rolników z prośbą, by podczas tych corocznych prac, zwrócili szczególną uwagę zarówno na środki jakie stosują, jak i na sposób ich użycia. Niezwykle ważne podczas prac chemizacyjnych jest dokładne stosowanie się do wytycznych zwartych na etykiecie stosowanego środka. W apelu zwrócono uwagę na fakt, iż uważne stosowanie preparatów ochrony roślin jest konieczne nie tylko z uwagi na owady, ale również z uwagi na dobro innych osób i zdrowie samego rolnika.

Apel został poparty przez Biskupa Opolskiego, który udzielił błogosławieństwa wszystkim rolnikom na czas prac rolniczych oraz przypomniał, że każdy z nas powinien w uważny i odpowiedzialny sposób pracować na ziemi, która jest miejscem życia innych Stworzeń Bożych.

---

Dzięki uprzejmości Pana Jarosława Gerczaka, poniżej załączamy skan apelu.

Opracowano na podstawie:

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Kalendarz wydarzeń prewencyjnych, Apel do Rolników wykonujących opryski, http://www.wydarzenia-prewencyjne.krus.gov.pl/wydarzenie/apel-do-rolnikow-wykonujacych-opryski/49734, Daya publikacji: 2018.03.11., Data odczytu: 2018.03.12



Liczba wyświetleń artykułu: 1139

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Banan w cieście

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Racuchy z bananami i miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę