Portal Pszczelarski

Szkolenie dla pszczelarzy z terenu Ziemi Limanowskiej 2018 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo małopolskie Koło Pszczelarzy w Limanowej Piotr Kuś Jerzy Żwirski

Na corocznym szkoleniu pszczelarzy z terenu Ziemi Limanowskiej, pszczelarze mieli okazje wysłuchać wykładów na temat rozpoznawania chorób u pszczół oraz sposobów dbania o owady w okresie wiosenno-letnim. Szkolenie zostało zrealizowane dzięki środkom z budżetu państwa i Komisji Europejskiej.

Pszczelarze z Koła Pszczelarzy w Limanowej zgodnie potwierdzają, że szkolenia w dzisiejszych czasach są koniecznością. Z uwagi na niesprzyjające warunki pogodowe oraz problemy z ogólnym stanem gatunku pszczół, praktykowanie pszczelarstwa staje się coraz bardziej wymagające. Członkowie koła z Ziemi Limanowskiej chętnie biorą udział w szkoleniach, ponieważ biorą w nich udział fachowcy, którzy poruszają aktualne tematy.

Podczas tegorocznego szkolenia, pierwszy wykład wygłosił lekarz weterynarii Piotr Kuś, który tłumaczył zebranym jak rozpoznawać choroby pszczół. Lekarz ten jest również pszczelarzem z zamiłowania, więc swój wykład oparł on na własnych doświadczeniach. Zebrani dowiedzieli się wielu istotnych informacji na temat procedur likwidacji zarażonych rodzin oraz ich leczenia.

Kolejny wykład został przeprowadzony przez inżyniera Jerzego Żwirskiego, który opowiadał na temat przygotowania pszczół do pozyskiwania pożytków wiosennych i letnich. Ten wykład okazał się wyjątkowo ciekawy głównie dla młodych pszczelarzy, którzy nadal uczą się, jak radzić sobie z chorobami pszczół oraz chemizacją rolnictwa. 

Uczestnicy szkolenia, podkreślali, iż wykłady były niezwykle ciekawe, a prelegenci przekazywali praktyczną i przydatną wiedzę. 

Opracowano na podstawie:

Limanowa In, Sztuka pszczelarstwa coraz bardziej wymagająca, https://limanowa.in/wydarzenia,40481.html, Data publikacji: 2018.03.05, Data odczytu: 2018.03.11



Liczba wyświetleń artykułu: 1060

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Zostań bohaterem pszczół

Zrekultywowane tereny kopalni Górażdże jako potencjalne siedlisko występowania pszczół

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili