Portal Pszczelarski

Pasieka w Maciejowie interesuje się nowoczesnym pszczelarstwem

Pszczoły przy wylotku ula. Autor: Jarosław Gerczak

pszczelarstwo opolskie Pasieka Zarodowa w Maciejowie

Po pozytywnych wynikach eksperymentów na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, Pasieka Zarodowa w Maciejowie rozpoczęła badania nad wykorzystaniem bakterii do ochrony i wzmacniania pszczół. Badania potrwają co najmniej rok i stanowią kontynuację pracy Jana Dzierżona. 

Andrzej Kowalik, kierownik pasieki w Maciejowie zaznacza, iż takie działania stają się koniecznością, ponieważ na rynku zauważa się coraz mniejszą ilość dopuszczonych specyfików chemicznych, pozwalających na zwalczanie chorób w ulach. Ponadto, zwiększające się obszary monokulturowego rolnictwa oraz chemizacja sprawiają, że nawet tradycyjne, historyczne pasieki takie jak ta w Maciejowie zmuszone są do poszukiwania naturalnych metod zwiększania odporności u pszczół.

Badania potrwają co najmniej 12 miesięcy i obejmą wszystkie stadia rozwoju pszczół. Pracownicy pasieki będą badać efekty stosowania specjalnie wyizolowanych bakterii zawartych w różnego rodzaju preparatach. Bakterie te dostają się do organizmu pszczoły i atakują niebezpieczne patogeny.

Opracowano na podstawie:

Opole Onet, Opolskie: historyczna pasieka testuje nowoczesne technologie, https://opole.onet.pl/opolskie-historyczna-pasieka-testuje-nowoczesne-technologie/l9kz6bg, Data publikacji: 2018.03.10, Data odczytu: 2018.03.10



Liczba wyświetleń artykułu: 1162

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę