Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Pasieka w Maciejowie interesuje się nowoczesnym pszczelarstwem

Pszczoły przy wylotku ula. Autor: Jarosław Gerczak

pszczelarstwo opolskie Pasieka Zarodowa w Maciejowie

Po pozytywnych wynikach eksperymentów na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, Pasieka Zarodowa w Maciejowie rozpoczęła badania nad wykorzystaniem bakterii do ochrony i wzmacniania pszczół. Badania potrwają co najmniej rok i stanowią kontynuację pracy Jana Dzierżona. 

Andrzej Kowalik, kierownik pasieki w Maciejowie zaznacza, iż takie działania stają się koniecznością, ponieważ na rynku zauważa się coraz mniejszą ilość dopuszczonych specyfików chemicznych, pozwalających na zwalczanie chorób w ulach. Ponadto, zwiększające się obszary monokulturowego rolnictwa oraz chemizacja sprawiają, że nawet tradycyjne, historyczne pasieki takie jak ta w Maciejowie zmuszone są do poszukiwania naturalnych metod zwiększania odporności u pszczół.

Badania potrwają co najmniej 12 miesięcy i obejmą wszystkie stadia rozwoju pszczół. Pracownicy pasieki będą badać efekty stosowania specjalnie wyizolowanych bakterii zawartych w różnego rodzaju preparatach. Bakterie te dostają się do organizmu pszczoły i atakują niebezpieczne patogeny.

Opracowano na podstawie:

Opole Onet, Opolskie: historyczna pasieka testuje nowoczesne technologie, https://opole.onet.pl/opolskie-historyczna-pasieka-testuje-nowoczesne-technologie/l9kz6bg, Data publikacji: 2018.03.10, Data odczytu: 2018.03.10



Liczba wyświetleń artykułu: 1522

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Są pszczoły - jest życie - Zadanie w budżecie obywatelskim Łódzkie 2017

IV Forum Pszczelarskie w Stalowej Woli - relacja z wydarzenia

Moneta 20 zł z pszczołą miodną