Portal Pszczelarski

Pasieka w Maciejowie interesuje się nowoczesnym pszczelarstwem

Pszczoły przy wylotku ula. Autor: Jarosław Gerczak

pszczelarstwo opolskie Pasieka Zarodowa w Maciejowie

Po pozytywnych wynikach eksperymentów na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, Pasieka Zarodowa w Maciejowie rozpoczęła badania nad wykorzystaniem bakterii do ochrony i wzmacniania pszczół. Badania potrwają co najmniej rok i stanowią kontynuację pracy Jana Dzierżona. 

Andrzej Kowalik, kierownik pasieki w Maciejowie zaznacza, iż takie działania stają się koniecznością, ponieważ na rynku zauważa się coraz mniejszą ilość dopuszczonych specyfików chemicznych, pozwalających na zwalczanie chorób w ulach. Ponadto, zwiększające się obszary monokulturowego rolnictwa oraz chemizacja sprawiają, że nawet tradycyjne, historyczne pasieki takie jak ta w Maciejowie zmuszone są do poszukiwania naturalnych metod zwiększania odporności u pszczół.

Badania potrwają co najmniej 12 miesięcy i obejmą wszystkie stadia rozwoju pszczół. Pracownicy pasieki będą badać efekty stosowania specjalnie wyizolowanych bakterii zawartych w różnego rodzaju preparatach. Bakterie te dostają się do organizmu pszczoły i atakują niebezpieczne patogeny.

Opracowano na podstawie:

Opole Onet, Opolskie: historyczna pasieka testuje nowoczesne technologie, https://opole.onet.pl/opolskie-historyczna-pasieka-testuje-nowoczesne-technologie/l9kz6bg, Data publikacji: 2018.03.10, Data odczytu: 2018.03.10



Liczba wyświetleń artykułu: 1261

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Piernik sułtański

Chałka z szafranem i miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor