Portal Pszczelarski

Pasieka w Maciejowie interesuje się nowoczesnym pszczelarstwem

Pszczoły przy wylotku ula. Autor: Jarosław Gerczak

pszczelarstwo opolskie Pasieka Zarodowa w Maciejowie

Po pozytywnych wynikach eksperymentów na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, Pasieka Zarodowa w Maciejowie rozpoczęła badania nad wykorzystaniem bakterii do ochrony i wzmacniania pszczół. Badania potrwają co najmniej rok i stanowią kontynuację pracy Jana Dzierżona. 

Andrzej Kowalik, kierownik pasieki w Maciejowie zaznacza, iż takie działania stają się koniecznością, ponieważ na rynku zauważa się coraz mniejszą ilość dopuszczonych specyfików chemicznych, pozwalających na zwalczanie chorób w ulach. Ponadto, zwiększające się obszary monokulturowego rolnictwa oraz chemizacja sprawiają, że nawet tradycyjne, historyczne pasieki takie jak ta w Maciejowie zmuszone są do poszukiwania naturalnych metod zwiększania odporności u pszczół.

Badania potrwają co najmniej 12 miesięcy i obejmą wszystkie stadia rozwoju pszczół. Pracownicy pasieki będą badać efekty stosowania specjalnie wyizolowanych bakterii zawartych w różnego rodzaju preparatach. Bakterie te dostają się do organizmu pszczoły i atakują niebezpieczne patogeny.

Opracowano na podstawie:

Opole Onet, Opolskie: historyczna pasieka testuje nowoczesne technologie, https://opole.onet.pl/opolskie-historyczna-pasieka-testuje-nowoczesne-technologie/l9kz6bg, Data publikacji: 2018.03.10, Data odczytu: 2018.03.10



Liczba wyświetleń artykułu: 1028

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę