Portal Pszczelarski

Pasieka w Maciejowie interesuje się nowoczesnym pszczelarstwem

Pszczoły przy wylotku ula. Autor: Jarosław Gerczak

pszczelarstwo opolskie Pasieka Zarodowa w Maciejowie

Po pozytywnych wynikach eksperymentów na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, Pasieka Zarodowa w Maciejowie rozpoczęła badania nad wykorzystaniem bakterii do ochrony i wzmacniania pszczół. Badania potrwają co najmniej rok i stanowią kontynuację pracy Jana Dzierżona. 

Andrzej Kowalik, kierownik pasieki w Maciejowie zaznacza, iż takie działania stają się koniecznością, ponieważ na rynku zauważa się coraz mniejszą ilość dopuszczonych specyfików chemicznych, pozwalających na zwalczanie chorób w ulach. Ponadto, zwiększające się obszary monokulturowego rolnictwa oraz chemizacja sprawiają, że nawet tradycyjne, historyczne pasieki takie jak ta w Maciejowie zmuszone są do poszukiwania naturalnych metod zwiększania odporności u pszczół.

Badania potrwają co najmniej 12 miesięcy i obejmą wszystkie stadia rozwoju pszczół. Pracownicy pasieki będą badać efekty stosowania specjalnie wyizolowanych bakterii zawartych w różnego rodzaju preparatach. Bakterie te dostają się do organizmu pszczoły i atakują niebezpieczne patogeny.

Opracowano na podstawie:

Opole Onet, Opolskie: historyczna pasieka testuje nowoczesne technologie, https://opole.onet.pl/opolskie-historyczna-pasieka-testuje-nowoczesne-technologie/l9kz6bg, Data publikacji: 2018.03.10, Data odczytu: 2018.03.10



Liczba wyświetleń artykułu: 1880

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Bastani – perskie lody szafranowe

Chałka z szafranem i miodem

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Tofu smażone w ziołach z miodem

Amarantusowe batoniki z miodem