Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Opolu liczy straty po zimie 2017/2018

Autor: Jarosław Gerczak

pszczelarstwo opolskie sezon pszczelarski 2017 zimowla Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Opolu

Anomalie pogodowe, jakie obserwowaliśmy w zimie w 2018 roku, spowodowały prawdopodobnie zmniejszenie o połowę ilości rodzin pszczelich w opolskich pasiekach.

O sytuacji, jaka ma miejsce w pasiekach opolskich pszczelarzy opowiedział dla Radia Opole Jarosław Gerczak - pszczelarz z Moszczanki w gminie Prudnik. Według niego straty sięgają blisko 40-50 procent. Pszczelarz wytłumaczył, co było głównym powodem upadku takiej ilości rodzin pszczelich. 

Występujące w tym roku anomalie pogodowe, w szczególności ciepły grudzień i styczeń spowodowały, że pszczoły zaczęły zachowywać się jakby już była wiosna, aktywność owadów się zwiększyła. Matki rozpoczęły składanie jajek, a jest to zachowanie typowe dopiero w okresie kwietnia. W wyniku gwałtownego spadku temperatury w lutym i marcu w niektórych pasiekach wymarła znaczna ilość pszczół.

Opracowano na podstawie:

Radio Opole, Anomalia pogodowe spowodowały znaczne straty wśród pszczelich rodzin, http://radio.opole.pl/103,230193,anomalia-pogodowe-spowodowaly-znaczne-starty-wsr, Data publikacji: 2018.03.11, Data odczytu:2018.03.11



Liczba wyświetleń artykułu: 1479

Komentarze z forum pszczelarskiego

Kryspin 2020-07-26 11:43:29

Witam. Tak czytam te artykuły wielkich pszczelarzy i mam mieszane uczucia czy większość z nich zna się w ogóle o biologi,życiu pszczół.I czy zbierają ze swoich pasiek miód ? Ja podaję ciasto na ramki lub powałki około 15 lutego.Ja się bardzo staram aby moje rodziny zaczęły czerwić już w lutym. Czyli w zimie, moja pasieka przynosi miód towarowy. Pierwszy miód wiruje w pierwszych dniach maja, a nawet wcześniej. w tym roku 2020 4 maja.U mnie po lipie nie ma żadnych pożytków. 6 lipca wszystkie rodziny i odkłady dostają syrop.W przeciwnym wypadku miałbym osłabione rodziny do zimowli. Upadków rodzin nie notuję prawie wcale w swej praktyce.Odpowiednio zwalczona waroza i nosema,daje dużą gwarancję na przeżycie rodzin bez spadków.



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą