Portal Pszczelarski

Setki tysięcy pszczół ukrytych w suficie domu w Daphne w Alabamie

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA rój pszczół

W jednym z domów w miasteczku Daphne w Alabamie odkryto rój pszczół, który umiejscowił się w suficie i żył tam prawdopodobnie od 3 lat. Pszczoły zostały bezpiecznie usunięte i przeniesione na farmę.

Właściciele domu od kilku tygodni nie mogli poradzić sobie z ogromną ilością pszczół w okolicy ich domu. Już w październiku 2017 r. para zauważyła pszczoły latające w ich ogrodzie. Okoliczna sceneria, a w szczególności prywatny ogród państwa Francis, stanowił idealną bazę pożytkową dla pszczół i innych owadów. Problem pojawił się kilka tygodni temu, kiedy małżeństwo zauważyło, że pszczoły zaczęły latać również w ich domu. Duża ilość owadów, nie potrafiła znaleźć drogi powrotnej na zewnątrz, co niestety powodowało ich śmierć.

Wreszcie, po kilku tygodniach starań, mieszkańcy wezwali profesjonalnego pszczelarza, który otworzył sufit w jadalni, gdzie odkrył ogromne gniazdo. Właścicielka domu, Mary Francis stwierdziła, że - według pszczelarza - był to największy rój pszczół z jakim miał on do czynienia. Według jego wyliczeń w domu znajdowało się co najmniej 200 tysięcy pszczół. Prawdopodobnie mieszkały one w tym miejscu od trzech lat.

Państwo Francis, w rozmowie z telewizją WKRG News 5, stwierdzili, iż sama świadomość obecności takiej ilości pszczół w ich domu, podczas posiłków, które jadali tyle razy bezpośrednio nad skupiskiem, jest niezwykle przerażająca. Z uwagi na fakt, że pszczoły same wybrały ich okolicę, właściciele zastanawiają się jednak, nad stworzeniem pasieki. 

Usunięcie pszczół z domu trwało kilka godzin, zostały one przeniesione na farmę w okolicznej wsi. Nie wszystkie z nich udało się jednak przetransportować. Pszczelarz twierdzi, iż udało mu się przenieść królową, dzięki czemu jest duża szansa, że pszczoły nie powrócą.

Opracowano na podstawie: 

WKRG News 5, Hundreds of thousands of bees removed from Daphne home, http://www.wkrg.com/news/baldwin-county/hundreds-of-thousands-of-bees-removed-from-daphne-home/1007410041, Data publikacji: 2018.03.04, Data odczytu: 2018.03.06



Liczba wyświetleń artykułu: 2156

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Łukasz Karol Uliasz - Rozważania o życiu i zdrowiu. Kontekst apiterapii

10 przykazań profilaktyki zdrowia

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu