Portal Pszczelarski

Naukowcy chcą zoptymalizować bób, aby był lepszy dla pszczół

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Anglii bób Vicia faba

Naukowcy z Royal Holloway, University of London i University of Cambridge wzięli udział w eksperymencie mającym na celu zoptymalizowanie bobu w celu zwiększenia jego atrakcyjności pod względem pożytkowym dla pszczół. Wyniki eksperymentu mogą przynieść korzyści zarówno roślinom, jak i pszczołom. 

W badaniach opublikowanych w Ecology and Evolution naukowcy odkryli, że możliwe jest zoptymalizowanie roślin bobu (Vicia faba) w celu wytworzenia kwiatów, które są lepsze jakościowo  dla pszczół, a także w celu poprawy jakości lub ilość owoców wytwarzanych przez rośliny. 

Dr Emily Bailes, naczelna autorka raportu ze Szkoły Nauk Biologicznych w Royal Holloway, University of London, twierdzi, że istnieją pewne elementy, które wpływają na to, jak często pszczoły będą chciały odwiedzać konkretny kwiat. Chodzi przede wszystkim o kolor, rozmiar i kształt kwiatu, ale również o ilość wytwarzanego pyłku i nektaru. Po zbadaniu 208 różnych roślin bobu i zebraniu danych z ponad 2000 pojedynczych kwiatów naukowcy odkryli, że ilość wytwarzanego pyłku i nektaru w roślinie jest związane z różnicami genetycznymi.

Naukowcy wyhodowali 30 różnych linii genetycznych bobu, uprawiając wiele roślin z każdej linii. Hodowanie ich w szklarni, w kontrolowanych warunkach, było w stanie zminimalizować wszelkie zmiany środowiskowe. Oznaczało to, że różnice obserwowane w kwiatach wynikały najprawdopodobniej różnic genetycznych. Dzięki temu naukowcy mieli możliwość wskazania, które odmiany bobu powinni uprawiać rolnicy.

Opracowano na podstawie:

Phys.org, Resarchers optimise broad beans for bees., https://phys.org/news/2018-02-optimise-broad-beans-bees.html, Data publikacji: 2018.02.22, Data odczytu: 2018.03.09



Liczba wyświetleń artykułu: 2247

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły