Portal Pszczelarski

Naukowcy chcą zoptymalizować bób, aby był lepszy dla pszczół

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Anglii bób Vicia faba

Naukowcy z Royal Holloway, University of London i University of Cambridge wzięli udział w eksperymencie mającym na celu zoptymalizowanie bobu w celu zwiększenia jego atrakcyjności pod względem pożytkowym dla pszczół. Wyniki eksperymentu mogą przynieść korzyści zarówno roślinom, jak i pszczołom. 

W badaniach opublikowanych w Ecology and Evolution naukowcy odkryli, że możliwe jest zoptymalizowanie roślin bobu (Vicia faba) w celu wytworzenia kwiatów, które są lepsze jakościowo  dla pszczół, a także w celu poprawy jakości lub ilość owoców wytwarzanych przez rośliny. 

Dr Emily Bailes, naczelna autorka raportu ze Szkoły Nauk Biologicznych w Royal Holloway, University of London, twierdzi, że istnieją pewne elementy, które wpływają na to, jak często pszczoły będą chciały odwiedzać konkretny kwiat. Chodzi przede wszystkim o kolor, rozmiar i kształt kwiatu, ale również o ilość wytwarzanego pyłku i nektaru. Po zbadaniu 208 różnych roślin bobu i zebraniu danych z ponad 2000 pojedynczych kwiatów naukowcy odkryli, że ilość wytwarzanego pyłku i nektaru w roślinie jest związane z różnicami genetycznymi.

Naukowcy wyhodowali 30 różnych linii genetycznych bobu, uprawiając wiele roślin z każdej linii. Hodowanie ich w szklarni, w kontrolowanych warunkach, było w stanie zminimalizować wszelkie zmiany środowiskowe. Oznaczało to, że różnice obserwowane w kwiatach wynikały najprawdopodobniej różnic genetycznych. Dzięki temu naukowcy mieli możliwość wskazania, które odmiany bobu powinni uprawiać rolnicy.

Opracowano na podstawie:

Phys.org, Resarchers optimise broad beans for bees., https://phys.org/news/2018-02-optimise-broad-beans-bees.html, Data publikacji: 2018.02.22, Data odczytu: 2018.03.09



Liczba wyświetleń artykułu: 1949

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantusowe batoniki z miodem

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Chleb z szafranem i miodem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu