Naukowcy chcą zoptymalizować bób, aby był lepszy dla pszczół
Naukowcy z Royal Holloway, University of London i University of Cambridge wzięli udział w eksperymencie mającym na celu zoptymalizowanie bobu w celu zwiększenia jego atrakcyjności pod względem pożytkowym dla pszczół. Wyniki eksperymentu mogą przynieść korzyści zarówno roślinom, jak i pszczołom.
W badaniach opublikowanych w Ecology and Evolution naukowcy odkryli, że możliwe jest zoptymalizowanie roślin bobu (Vicia faba) w celu wytworzenia kwiatów, które są lepsze jakościowo dla pszczół, a także w celu poprawy jakości lub ilość owoców wytwarzanych przez rośliny.
Dr Emily Bailes, naczelna autorka raportu ze Szkoły Nauk Biologicznych w Royal Holloway, University of London, twierdzi, że istnieją pewne elementy, które wpływają na to, jak często pszczoły będą chciały odwiedzać konkretny kwiat. Chodzi przede wszystkim o kolor, rozmiar i kształt kwiatu, ale również o ilość wytwarzanego pyłku i nektaru. Po zbadaniu 208 różnych roślin bobu i zebraniu danych z ponad 2000 pojedynczych kwiatów naukowcy odkryli, że ilość wytwarzanego pyłku i nektaru w roślinie jest związane z różnicami genetycznymi.
Naukowcy wyhodowali 30 różnych linii genetycznych bobu, uprawiając wiele roślin z każdej linii. Hodowanie ich w szklarni, w kontrolowanych warunkach, było w stanie zminimalizować wszelkie zmiany środowiskowe. Oznaczało to, że różnice obserwowane w kwiatach wynikały najprawdopodobniej różnic genetycznych. Dzięki temu naukowcy mieli możliwość wskazania, które odmiany bobu powinni uprawiać rolnicy.
Opracowano na podstawie:
Phys.org, Resarchers optimise broad beans for bees., https://phys.org/news/2018-02-optimise-broad-beans-bees.html, Data publikacji: 2018.02.22, Data odczytu: 2018.03.09
Liczba wyświetleń artykułu: 1949
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!