Portal Pszczelarski

O pszczołach na Dniach Kultury Rolnej w Urzędowie 2018

pszczelarstwo lubelskie Stanisław Różyński Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Lublinie środki ochrony roślin

W trakcie Dni Kultury Rolnej odbył się panel wykładowo-dyskusyjny dotyczący aktualnych problemów owadów zapylających. Pomiędzy panelami dotyczącymi zagadnień rolniczych, grupa zainteresowanych przeprowadziła dyskusje na temat sposobów wspierania zapylaczy w rolnictwie.

Dni Kultury Rolnej w Urzędowie trwały przez cztery dni od 20 lutego 2018. W tracie wydarzenia dyskutowano między innymi na temat uprawy owoców miękkich, nowych przepisów dotyczących prac sezonowych czy zatrudniania cudzoziemców. W trakcie wykładów odbył się również panel wykładowy zwracający uwagę na znaczenie pszczół i innych owadów zapylających w produkcji rolnej.

Jednym z prelegentów był Stanisław Różyński, były prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Lublinie. Według niego najistotniejszym problemem dotyczącym przede wszystkim kwestii intensyfikacji produkcji rolnej, jest brak odpowiedniego zapylenia roślin. Powołał się on na przykład malin pod izolatorami, w których zapylenie sięga od 27% do 90% kwiatów. W warunkach naturalnych, przy swobodnym dostępie owadów zapylających, wskaźnik tego zapylenia waha się od 66% do 99,9%. W związku z powyższym, Pan Różyński podkreślił ogromne znaczenie umiejętnego stosowania chemii w rolnictwie. Rolnicy powinni rozumieć, że jakość i ilość ich plonów zależy przede wszystkim od zapylenia, nie mogą więc zatruwać owadów poprzez nieumiejętne stosowanie środków ochrony roślin.

Dariusz Chojecki, przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Lublinie oraz Stanisław Tompolski, kierownik Referatu Rolnictwa i Gospodarki Nieruchomościami i Ochrony Środowiska w Urzędzie Miejskim w Urzędowie, również wypowiadali się w kwestii przestrzegania zasad przy stosowaniu środków ochrony roślin. Zwrócono uwagę na zasady postępowania przy podejrzeniu ostrego zatrucia pszczół, spowodowanego zastosowaniem środków ochrony roślin, dyskutowano również na temat konieczności przechodzenia odpowiednich szkoleń przez osoby dokonujące oprysków.

Dariusz Chojecki przypomniał zebranym, iż za nieprzestrzeganie prawa w kwestii stosowania środków ochrony roślin grożą rolnikom surowe sankcje, a szkolenia osób wykonujących opryski są czasowe. Według wypowiadających się specjalistów, każdy rolnik powinien znać zasady stosowania środków ochrony roślin jeszcze przed rozpoczęciem prac polowych i przede wszystkim ich skrupulatnie przestrzegać.

Opracowano na podstawie: 

Gmina Urzędów, Podczas Dni Kultury Rolnej rozmawiano także o pszczołach, http://urzedow.pl/news.php?readmore=944, Data publikacji:2018.02.27 , Data odczytu: 2018.03.04



Liczba wyświetleń artykułu: 1014

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem