Portal Pszczelarski

Przepis na syrop sosnowo-miodowy

Na zdjęciu syrop sosnowo-miodowy. Źródło zdjęcia: 3.bp.blogspot.com/_EOWdXWD-G9E/S_zn7iSml7I/AAAAAAAAAng/1ODGiNzZGJk/s1600/tannschoessliabfuellen.JPG

przepis z miodem miód syrop sosnowo-miodowy syrop z miodem

Zbliża się chłodna pora dlatego pragniemy podzielić się przepisem na syrop sosnowo-miodowy nadesłany przez naszego użytkownika - factis. Wspomniany syrop wzmacnia odporność dzięki czemu będziemy mogli normalnie funkcjonować w mroźne dni!

Podany skład starcza mniej więcej na 11 małych słoiczków (ok. 200ml).

Składniki na syrop sosnowo-miodowy:

- 0,5 kg pędów sosny (ok. 10 do 12 cm),
- 1,5 litra wody,
- 0,5 litra naturalnego miodu.

Sposób przygotowania:

Pędy sosny należy opłukać i włożyć do garnka. Garnek zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 60 minut. Po tym czasie należy garnek zdjąć z ognia i po 15 minutach odcedzić i odcisnąć pędy sosny. Do innego, czystego garnka trzeba wlać płyn sosnowy, dodać naturalny miód, a później całość porządnie wymieszać. W dalszej kolejności należy przelać miksturę do czystych słoików, a na sam koniec solidnie zakręcić i ulokować w ciemniej i chłodnej piwnicy.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12600

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Co robić gdy wystąpi rabunek w ulu?

Ul wielkopolski a ul Dadanta

Grudzień w pasiece

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim