Przepis na syrop sosnowo-miodowy
Zbliża się chłodna pora dlatego pragniemy podzielić się przepisem na syrop sosnowo-miodowy nadesłany przez naszego użytkownika - factis. Wspomniany syrop wzmacnia odporność dzięki czemu będziemy mogli normalnie funkcjonować w mroźne dni!
Podany skład starcza mniej więcej na 11 małych słoiczków (ok. 200ml).
Składniki na syrop sosnowo-miodowy:
- 0,5 kg pędów sosny (ok. 10 do 12 cm),
- 1,5 litra wody,
- 0,5 litra naturalnego miodu.
Sposób przygotowania:
Pędy sosny należy opłukać i włożyć do garnka. Garnek zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 60 minut. Po tym czasie należy garnek zdjąć z ognia i po 15 minutach odcedzić i odcisnąć pędy sosny. Do innego, czystego garnka trzeba wlać płyn sosnowy, dodać naturalny miód, a później całość porządnie wymieszać. W dalszej kolejności należy przelać miksturę do czystych słoików, a na sam koniec solidnie zakręcić i ulokować w ciemniej i chłodnej piwnicy.
Liczba wyświetleń artykułu: 11614
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!