Portal Pszczelarski

Bełchatowscy pszczelarze martwią się o swoje pszczoły

Pszczoły na kapeluszu pszczelarskim

pszczelarstwo łódzkie Regionalny Związek Pszczelarzy Ziemi Piotrkowskiej Koło Pszczelarzy w Bełchatowie Józef Olejniczak

Podczas zebrania sprawozdawczo-wyborczego, Koło Pszczelarzy w Bełchatowie zrzeszone w Regionalnym Związku Pszczelarzy Ziemi Piotrowskiej wybrało nowe władze koła. Rozmawiano tam również o wpływie trudnych warunków atmosferycznych na zimujące rodziny pszczele.

Zrzeszeni w kole pszczelarze opiekują się w sumie 2754 rodzinami pszczelimi. Jest to stan znany przed okresem zimowym, to znaczy, że tyle rodzin zostało zazimowanych. Niestety utrzymujące się przez wiele dni srogie, minusowe temperatury dają powody do przypuszczeń, że nie wszystkie z pszczół przeżyją okres zimowli. Na przeżycie pszczół składa się wiele różnych czynników i ciężko ocenić, jak poradzą sobie one w tych niesprzyjających warunkach. Ile z nich faktycznie przeżyje, okaże się podczas tak zwanego przeglądu wiosennego.

Nowo wybrany prezes Koła, Pan Józef Olejniczak prowadzi wraz ze swoją małżonką pasiekę wędrowną w Osinie Kluckiej. Zachęca on do udziału w forach dyskusyjnych, które planuje wprowadzić jako element działalności Koła. Dzięki tej inicjatywie, pszczelarze będą mogli podzielić się swoją wiedzą z początkującymi miłośnikami pszczół. Fora dyskusyjne będą okazją do zaprezentowania swojego doświadczenia oraz zdobycia cennej wiedzy z zakresu gospodarki pasiecznej.

Na stronie Powiatu Bełchatowskiego można zapoznać się bliżej z postacią nowego prezesa, ponieważ umieszono tam jego wspomnienia związane z tradycjami pszczelarskimi obecnymi od lat w jego rodzinie. 

Opracowano na podstawie:

Powiat Bełchatowski, Mrozy niebezpieczne dla pszczół, http://www.powiat-belchatowski.pl/powiat-t70/aktualnosci-a75/mrozy-niebezpieczne-dla-pszczol-r14865, Data publikacji: 2018.03.01, Data odczytu: 2018.03.07



Liczba wyświetleń artykułu: 1372

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Nan-e qandi

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu