Portal Pszczelarski

Bełchatowscy pszczelarze martwią się o swoje pszczoły

Pszczoły na kapeluszu pszczelarskim

pszczelarstwo łódzkie Regionalny Związek Pszczelarzy Ziemi Piotrkowskiej Koło Pszczelarzy w Bełchatowie Józef Olejniczak

Podczas zebrania sprawozdawczo-wyborczego, Koło Pszczelarzy w Bełchatowie zrzeszone w Regionalnym Związku Pszczelarzy Ziemi Piotrowskiej wybrało nowe władze koła. Rozmawiano tam również o wpływie trudnych warunków atmosferycznych na zimujące rodziny pszczele.

Zrzeszeni w kole pszczelarze opiekują się w sumie 2754 rodzinami pszczelimi. Jest to stan znany przed okresem zimowym, to znaczy, że tyle rodzin zostało zazimowanych. Niestety utrzymujące się przez wiele dni srogie, minusowe temperatury dają powody do przypuszczeń, że nie wszystkie z pszczół przeżyją okres zimowli. Na przeżycie pszczół składa się wiele różnych czynników i ciężko ocenić, jak poradzą sobie one w tych niesprzyjających warunkach. Ile z nich faktycznie przeżyje, okaże się podczas tak zwanego przeglądu wiosennego.

Nowo wybrany prezes Koła, Pan Józef Olejniczak prowadzi wraz ze swoją małżonką pasiekę wędrowną w Osinie Kluckiej. Zachęca on do udziału w forach dyskusyjnych, które planuje wprowadzić jako element działalności Koła. Dzięki tej inicjatywie, pszczelarze będą mogli podzielić się swoją wiedzą z początkującymi miłośnikami pszczół. Fora dyskusyjne będą okazją do zaprezentowania swojego doświadczenia oraz zdobycia cennej wiedzy z zakresu gospodarki pasiecznej.

Na stronie Powiatu Bełchatowskiego można zapoznać się bliżej z postacią nowego prezesa, ponieważ umieszono tam jego wspomnienia związane z tradycjami pszczelarskimi obecnymi od lat w jego rodzinie. 

Opracowano na podstawie:

Powiat Bełchatowski, Mrozy niebezpieczne dla pszczół, http://www.powiat-belchatowski.pl/powiat-t70/aktualnosci-a75/mrozy-niebezpieczne-dla-pszczol-r14865, Data publikacji: 2018.03.01, Data odczytu: 2018.03.07



Liczba wyświetleń artykułu: 1740

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili