Portal Pszczelarski

Szkolenie dla pszczelarzy w Chojnicach 2018 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo pomorskie relacja z wydarzenia Towarzystwo Pszczelnicze w Chojnicach Paweł Chorbiński

Szkolenie pod nazwą: "Zdrowie pszczół i bezpieczeństwo człowieka. Szkolenie w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół oraz udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej osobom poszkodowanym" odbyło się w sobotę, 3 marca 2018 r. Szkolenie to było skierowane do hodowców i miłośników pszczół, a zorganizowało je Towarzystwo Pszczelnicze w Chojnicach.

Podczas szkolenia, dr hab. Paweł Chorbiński z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiedział o zagrożeniach dla zdrowia pszczół, natomiast podczas drugiej części szkolenia zebrani zostali poinstruowani w kwestii zachowania się podczas udzielania pierwszej pomocy osobom poszkodowanym w wyniku użądleń. Pszczelarze dowiedzieli się jak przeprowadzić resuscytację oraz jakie kroki należy podjąć w sytuacji podejrzenia nagłego zatrzymania krążenia. Szkolnie odbywało się przy użyciu fantoma.

Podczas przerw między zajęciami, pszczelarze ochoczo wymieniali się spostrzeżeniami oraz doświadczeniami z codziennej pracy, natomiast na zakończenie szkolenia, każdy z ponad 100 uczestników otrzymał certyfikat. Szkolenie - jak czytamy na stronie Koła Pszczelarzy w Chojnicach - zostało zorganizowane dzięki współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.

Opracowano na podstawie:

Koło Pszczelarzy w Chojnicach, Zagrożenia zdrowia pszczół – szkolenie, http://kolopszczelarzychojnice.blox.pl/html, Data publikacji: 2018.03.04, Data odczytu: 2018.03.05



Liczba wyświetleń artykułu: 931

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pasta miodowo-miętowa

Agua fresca z borówek

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Biały miód leśny z Mount Oku

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim