Portal Pszczelarski

Szkolenie dla pszczelarzy w Chojnicach 2018 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo pomorskie relacja z wydarzenia Towarzystwo Pszczelnicze w Chojnicach Paweł Chorbiński

Szkolenie pod nazwą: "Zdrowie pszczół i bezpieczeństwo człowieka. Szkolenie w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół oraz udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej osobom poszkodowanym" odbyło się w sobotę, 3 marca 2018 r. Szkolenie to było skierowane do hodowców i miłośników pszczół, a zorganizowało je Towarzystwo Pszczelnicze w Chojnicach.

Podczas szkolenia, dr hab. Paweł Chorbiński z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiedział o zagrożeniach dla zdrowia pszczół, natomiast podczas drugiej części szkolenia zebrani zostali poinstruowani w kwestii zachowania się podczas udzielania pierwszej pomocy osobom poszkodowanym w wyniku użądleń. Pszczelarze dowiedzieli się jak przeprowadzić resuscytację oraz jakie kroki należy podjąć w sytuacji podejrzenia nagłego zatrzymania krążenia. Szkolnie odbywało się przy użyciu fantoma.

Podczas przerw między zajęciami, pszczelarze ochoczo wymieniali się spostrzeżeniami oraz doświadczeniami z codziennej pracy, natomiast na zakończenie szkolenia, każdy z ponad 100 uczestników otrzymał certyfikat. Szkolenie - jak czytamy na stronie Koła Pszczelarzy w Chojnicach - zostało zorganizowane dzięki współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.

Opracowano na podstawie:

Koło Pszczelarzy w Chojnicach, Zagrożenia zdrowia pszczół – szkolenie, http://kolopszczelarzychojnice.blox.pl/html, Data publikacji: 2018.03.04, Data odczytu: 2018.03.05



Liczba wyświetleń artykułu: 823

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski