Portal Pszczelarski

Szkolenie dla pszczelarzy w Chojnicach 2018 - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo pomorskie relacja z wydarzenia Towarzystwo Pszczelnicze w Chojnicach Paweł Chorbiński

Szkolenie pod nazwą: "Zdrowie pszczół i bezpieczeństwo człowieka. Szkolenie w zakresie zapobiegania i zwalczania chorób pszczół oraz udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej osobom poszkodowanym" odbyło się w sobotę, 3 marca 2018 r. Szkolenie to było skierowane do hodowców i miłośników pszczół, a zorganizowało je Towarzystwo Pszczelnicze w Chojnicach.

Podczas szkolenia, dr hab. Paweł Chorbiński z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiedział o zagrożeniach dla zdrowia pszczół, natomiast podczas drugiej części szkolenia zebrani zostali poinstruowani w kwestii zachowania się podczas udzielania pierwszej pomocy osobom poszkodowanym w wyniku użądleń. Pszczelarze dowiedzieli się jak przeprowadzić resuscytację oraz jakie kroki należy podjąć w sytuacji podejrzenia nagłego zatrzymania krążenia. Szkolnie odbywało się przy użyciu fantoma.

Podczas przerw między zajęciami, pszczelarze ochoczo wymieniali się spostrzeżeniami oraz doświadczeniami z codziennej pracy, natomiast na zakończenie szkolenia, każdy z ponad 100 uczestników otrzymał certyfikat. Szkolenie - jak czytamy na stronie Koła Pszczelarzy w Chojnicach - zostało zorganizowane dzięki współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.

Opracowano na podstawie:

Koło Pszczelarzy w Chojnicach, Zagrożenia zdrowia pszczół – szkolenie, http://kolopszczelarzychojnice.blox.pl/html, Data publikacji: 2018.03.04, Data odczytu: 2018.03.05



Liczba wyświetleń artykułu: 1161

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Agua fresca z borówek

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?