Portal Pszczelarski

Brzeskie pszczelarstwo prężnie się rozwija

pszczelarstwo małopolskie Koło Pszczelarzy w Brzesku Pogórski Związek Pszczelarzy w Tarnowie Janusz Filip

Brzeskie Koło Pszczelarzy skutecznie zachęca okolicznych mieszkańców do rozpoczęcia swojej przygody z pszczelarstwem. Aktualnie jest to drugie pod względem ilości członków, koło w Pogórskim Związku Pszczelarzy w Tarnowie. Pszczelarze z Brzeska zdobywają coraz więcej nagród i wyróżnień, organizacja pszczelarska działa prężnie na różnych polach, a w szeregach koła znajduje się nawet kilkunastoletni pszczelarz, który pasję do pszczół ma w genach.

Na portalu Brzeski Głos 24 można przeczytać wywiad z prezesem Brzeskiego Koła Pszczelarzy - Januszem Filipem. Rozmowę z nim przeprowadził Manuel Langer. Janusz Filip opowiedział o tym czy pszczelarstwo w ogóle można traktować jako hobby. Według pszczelarza, wszystko zależy od ilości uli jakie się posiada. Przy pszczołach można odpoczywać, gdy posiada się kilka uli, wtedy praca przy nich jest czystą przyjemnością. Oczywiście, im więcej uli i rodzin pszczelich w pasiece, tym więcej pracy. W Brzeskim Kole Pszczelarzy jest tylko jedna pasieka zawodowa (powyżej 80 uli), przeciętny pszczelarz posiada ich około 20.

W brzeskiej organizacji zrzeszonych jest aktualnie 84. członków. Jak mówi prezes koła, koło od kilku lat rozwija się bardzo szybko i wciąż przybywa nowych pasjonatów. Najmłodszy z pszczelarzy ma już kilka własnych uli, ale - jak mówi prezes - koło nie zapomina również o starszych członkach, dla których tego typu hobby jest również niezwykłą przyjemnością i może być bardzo pożyteczne.

Pan Janusz w trakcie rozmowy, zwrócił również uwagę na związek między pszczołami a jego rozwijającym się sadem. Dzięki temu, że pszczelarz połączył pasję do owadów i wyuczony zawód jakim jest ogrodnictwo, jego pszczoły są mu wdzięczne za pożytki, a sad owocowy z roku na rok wciąż się rozwija. Pszczelarz zachęcił również do zapoznania się z apelem wystosowanym przez Brzeskie Koło Pszczelarzy - "Ratujmy Pszczoły", w którym pszczelarze nawołują do rozsądnych prac w pasiece, stosowania ekologicznych środków, zachowania higieny podczas prac pasiecznych oraz zachęcają do uzupełniania swojej wiedzy w zakresie pszczelarstwa i ciągłego rozwoju. 

Opracowano na podstawie:

Brzeski Głos 24, „Pszczelarstwo? Mamy wśród nas nawet 15-latka!”, https://glos24.pl/glos24/region-brzeski/wiadomosci/item/4020-%E2%80%9Epszczelarstwo-mamy-w%C5%9Br%C3%B3d-nas-nawet-15-latka-%E2%80%9D, Data publikacji: 2018.03.09, Data odczytu: 2018.03.09

 



Liczba wyświetleń artykułu: 1581

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem