Portal Pszczelarski

Brzeskie pszczelarstwo prężnie się rozwija

pszczelarstwo małopolskie Koło Pszczelarzy w Brzesku Pogórski Związek Pszczelarzy w Tarnowie Janusz Filip

Brzeskie Koło Pszczelarzy skutecznie zachęca okolicznych mieszkańców do rozpoczęcia swojej przygody z pszczelarstwem. Aktualnie jest to drugie pod względem ilości członków, koło w Pogórskim Związku Pszczelarzy w Tarnowie. Pszczelarze z Brzeska zdobywają coraz więcej nagród i wyróżnień, organizacja pszczelarska działa prężnie na różnych polach, a w szeregach koła znajduje się nawet kilkunastoletni pszczelarz, który pasję do pszczół ma w genach.

Na portalu Brzeski Głos 24 można przeczytać wywiad z prezesem Brzeskiego Koła Pszczelarzy - Januszem Filipem. Rozmowę z nim przeprowadził Manuel Langer. Janusz Filip opowiedział o tym czy pszczelarstwo w ogóle można traktować jako hobby. Według pszczelarza, wszystko zależy od ilości uli jakie się posiada. Przy pszczołach można odpoczywać, gdy posiada się kilka uli, wtedy praca przy nich jest czystą przyjemnością. Oczywiście, im więcej uli i rodzin pszczelich w pasiece, tym więcej pracy. W Brzeskim Kole Pszczelarzy jest tylko jedna pasieka zawodowa (powyżej 80 uli), przeciętny pszczelarz posiada ich około 20.

W brzeskiej organizacji zrzeszonych jest aktualnie 84. członków. Jak mówi prezes koła, koło od kilku lat rozwija się bardzo szybko i wciąż przybywa nowych pasjonatów. Najmłodszy z pszczelarzy ma już kilka własnych uli, ale - jak mówi prezes - koło nie zapomina również o starszych członkach, dla których tego typu hobby jest również niezwykłą przyjemnością i może być bardzo pożyteczne.

Pan Janusz w trakcie rozmowy, zwrócił również uwagę na związek między pszczołami a jego rozwijającym się sadem. Dzięki temu, że pszczelarz połączył pasję do owadów i wyuczony zawód jakim jest ogrodnictwo, jego pszczoły są mu wdzięczne za pożytki, a sad owocowy z roku na rok wciąż się rozwija. Pszczelarz zachęcił również do zapoznania się z apelem wystosowanym przez Brzeskie Koło Pszczelarzy - "Ratujmy Pszczoły", w którym pszczelarze nawołują do rozsądnych prac w pasiece, stosowania ekologicznych środków, zachowania higieny podczas prac pasiecznych oraz zachęcają do uzupełniania swojej wiedzy w zakresie pszczelarstwa i ciągłego rozwoju. 

Opracowano na podstawie:

Brzeski Głos 24, „Pszczelarstwo? Mamy wśród nas nawet 15-latka!”, https://glos24.pl/glos24/region-brzeski/wiadomosci/item/4020-%E2%80%9Epszczelarstwo-mamy-w%C5%9Br%C3%B3d-nas-nawet-15-latka-%E2%80%9D, Data publikacji: 2018.03.09, Data odczytu: 2018.03.09

 



Liczba wyświetleń artykułu: 2136

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym