Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Firma Pszczelarz Kozacki podsumowuje rok 2017

Miód przelewany do słoika

pszczelarstwo w Polsce Pszczelarz Kozacki sezon pszczelarski 2017 miód lawendowy miód z kwiatów pomarańczy Artur Kozak

Ubiegły rok udowodnił, że konsumenci coraz chętniej sięgają po miody, a co więcej - widoczna jest wyraźna tendencja zwyżkowa w konsumpcji miodów nietypowych, takich jak na przykład miód lawendowy czy z kwiatów pomarańczy. Dla Portalu Spożywczego, o wnioskach z działalności firmy Pszczelarz Kozacki w roku ubiegłym, opowiedział Artur Kozak.

Przedstawiciel firmy przyznał, że prowadząc rodzinne pasieki na terenie Roztocza i Puszczy Solskiej, firma musiała zmierzyć się z niekorzystnymi warunkami już na początku sezonu. Firma odniosła straty po okresie zimowym, a odbudowa stanu rodzin pszczelich była czasochłonna. Następnie doszły jeszcze problemy z pozyskiwaniem pożytków dla pszczół, a zmienne warunki atmosferyczne w tym nie pomagały. Jak jednak przyznaje Artur Kozak - w ogólnym, rocznym rozrachunku rok został zakończony na zadawalającym poziomie. Wiązało się to jednak z dużym nakładem pracy i doświadczenia wszystkich współpracowników.

Głównym nurtem, jaki jest silnie widoczny już po roku 2017, jest coraz silniejsza zmiana nawyków konsumenckich. Spożywanie produktów pszczelich wpisuje się w ogólny trend zdrowego i świadomego odżywiania. Konsumenci coraz bardziej interesują się zdrowym żywieniem. Coraz większą uwagę zwracają na produkty jakie spożywają, czytają etykiety i coraz więcej z nich rozumieją. Klienci sięgają już po produkty pszczele nie tylko w typowym okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Do tej pory miód był jedynie lekarstwem stosowanym w okresach zmniejszonej odporności lub w stanach przeziębieniowych. Teraz staje się coraz chętniej kupowanym produktem spożywczym zarówno w zimie, jak i w lecie. Wzrasta ogólna świadomość konsumentów, którzy zwracają coraz większą uwagę na stałą obecność dobrych jakościowo miodów naturalnych w codziennej diecie. 

Opracowano na podstawie:

Portal Spożywczy, Rok 2017 utrzymał tendencję spożycia miodów, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/rok-2017-utrzymal-tendencje-spozycia-miodow,155652.html, Data publikacji: 2018.03.02, Data odczytu: 2018.03.02



Liczba wyświetleń artykułu: 1948

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele