Portal Pszczelarski

Firma Pszczelarz Kozacki podsumowuje rok 2017

Miód przelewany do słoika

pszczelarstwo w Polsce Pszczelarz Kozacki sezon pszczelarski 2017 miód lawendowy miód z kwiatów pomarańczy Artur Kozak

Ubiegły rok udowodnił, że konsumenci coraz chętniej sięgają po miody, a co więcej - widoczna jest wyraźna tendencja zwyżkowa w konsumpcji miodów nietypowych, takich jak na przykład miód lawendowy czy z kwiatów pomarańczy. Dla Portalu Spożywczego, o wnioskach z działalności firmy Pszczelarz Kozacki w roku ubiegłym, opowiedział Artur Kozak.

Przedstawiciel firmy przyznał, że prowadząc rodzinne pasieki na terenie Roztocza i Puszczy Solskiej, firma musiała zmierzyć się z niekorzystnymi warunkami już na początku sezonu. Firma odniosła straty po okresie zimowym, a odbudowa stanu rodzin pszczelich była czasochłonna. Następnie doszły jeszcze problemy z pozyskiwaniem pożytków dla pszczół, a zmienne warunki atmosferyczne w tym nie pomagały. Jak jednak przyznaje Artur Kozak - w ogólnym, rocznym rozrachunku rok został zakończony na zadawalającym poziomie. Wiązało się to jednak z dużym nakładem pracy i doświadczenia wszystkich współpracowników.

Głównym nurtem, jaki jest silnie widoczny już po roku 2017, jest coraz silniejsza zmiana nawyków konsumenckich. Spożywanie produktów pszczelich wpisuje się w ogólny trend zdrowego i świadomego odżywiania. Konsumenci coraz bardziej interesują się zdrowym żywieniem. Coraz większą uwagę zwracają na produkty jakie spożywają, czytają etykiety i coraz więcej z nich rozumieją. Klienci sięgają już po produkty pszczele nie tylko w typowym okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Do tej pory miód był jedynie lekarstwem stosowanym w okresach zmniejszonej odporności lub w stanach przeziębieniowych. Teraz staje się coraz chętniej kupowanym produktem spożywczym zarówno w zimie, jak i w lecie. Wzrasta ogólna świadomość konsumentów, którzy zwracają coraz większą uwagę na stałą obecność dobrych jakościowo miodów naturalnych w codziennej diecie. 

Opracowano na podstawie:

Portal Spożywczy, Rok 2017 utrzymał tendencję spożycia miodów, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/rok-2017-utrzymal-tendencje-spozycia-miodow,155652.html, Data publikacji: 2018.03.02, Data odczytu: 2018.03.02



Liczba wyświetleń artykułu: 1589

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie