Portal Pszczelarski

Firma Pszczelarz Kozacki podsumowuje rok 2017

Miód przelewany do słoika

pszczelarstwo w Polsce Pszczelarz Kozacki sezon pszczelarski 2017 miód lawendowy miód z kwiatów pomarańczy Artur Kozak

Ubiegły rok udowodnił, że konsumenci coraz chętniej sięgają po miody, a co więcej - widoczna jest wyraźna tendencja zwyżkowa w konsumpcji miodów nietypowych, takich jak na przykład miód lawendowy czy z kwiatów pomarańczy. Dla Portalu Spożywczego, o wnioskach z działalności firmy Pszczelarz Kozacki w roku ubiegłym, opowiedział Artur Kozak.

Przedstawiciel firmy przyznał, że prowadząc rodzinne pasieki na terenie Roztocza i Puszczy Solskiej, firma musiała zmierzyć się z niekorzystnymi warunkami już na początku sezonu. Firma odniosła straty po okresie zimowym, a odbudowa stanu rodzin pszczelich była czasochłonna. Następnie doszły jeszcze problemy z pozyskiwaniem pożytków dla pszczół, a zmienne warunki atmosferyczne w tym nie pomagały. Jak jednak przyznaje Artur Kozak - w ogólnym, rocznym rozrachunku rok został zakończony na zadawalającym poziomie. Wiązało się to jednak z dużym nakładem pracy i doświadczenia wszystkich współpracowników.

Głównym nurtem, jaki jest silnie widoczny już po roku 2017, jest coraz silniejsza zmiana nawyków konsumenckich. Spożywanie produktów pszczelich wpisuje się w ogólny trend zdrowego i świadomego odżywiania. Konsumenci coraz bardziej interesują się zdrowym żywieniem. Coraz większą uwagę zwracają na produkty jakie spożywają, czytają etykiety i coraz więcej z nich rozumieją. Klienci sięgają już po produkty pszczele nie tylko w typowym okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Do tej pory miód był jedynie lekarstwem stosowanym w okresach zmniejszonej odporności lub w stanach przeziębieniowych. Teraz staje się coraz chętniej kupowanym produktem spożywczym zarówno w zimie, jak i w lecie. Wzrasta ogólna świadomość konsumentów, którzy zwracają coraz większą uwagę na stałą obecność dobrych jakościowo miodów naturalnych w codziennej diecie. 

Opracowano na podstawie:

Portal Spożywczy, Rok 2017 utrzymał tendencję spożycia miodów, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/rok-2017-utrzymal-tendencje-spozycia-miodow,155652.html, Data publikacji: 2018.03.02, Data odczytu: 2018.03.02



Liczba wyświetleń artykułu: 2352

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Biały miód leśny z Mount Oku

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Ogórki z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę