Portal Pszczelarski

IX Lubelska Konferencja Pszczelarska - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo lubelskie relacja z wydarzenia IX Lubelska Konferencja Pszczelarska Małgorzata Lewandowska Pszczoła na tak Grzegorz Borsuk

W niewielkiej wsi Grabanów, znajdującej się w powiecie bialskim, pszczelarze zorganizowali dziewiątą już Lubelską Konferencję Pszczelarską. Tegoroczne wydarzenie odbyło się 17 lutego 2018 r. pod nazwą: "Aktualne problemy nowoczesnego pszczelarstwa".

Podczas konferencji poruszono kilka bardzo istotnych zagadnień. Małgorzata Lewandowska, główny specjalista ds. pszczelarstwa Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Białej Podlaskiej zs. w Grabanowie opowiedziała o - działającej już od 2011 roku - akcji "Pszczoła na tak". W ramach tego projektu prowadzone są wykłady i zajęcia warsztatowe skierowane do dzieci i młodzieży. Głównym celem inicjatywy jest propagowanie istotnego znaczenia pszczół i pszczołowatych w środowisku naturalnym. Zajęcia te cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno ze strony uczniów, jak i pszczelarzy, z uwagi na wzbogacenie warsztatów licznymi eksponatami, pokazami filmowymi oraz prezentacjami multimedialnymi. 

Pani Anna Gajda, doktor nauk weterynaryjnych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wypowiedziała się na temat, niestety wciąż aktualnego, problemu warrozy. Zgodnie z jej wypowiedzią w ostatnim roku straty rodzin pszczelich były wyjątkowo duże. W badanej liczbie 491 rodzin pszczelich, odsetek ten wynosił aż 22%. Pani doktor omówiła również biologię pasożyta Varroa destructor oraz przedstawiła metody walki z tą chorobą. Ponadto, w kolejnym wykładzie, prelegentka opowiedziała szerzej o chorobach wirusowych pszczół i wyjaśniła sposoby ich rozpoznawania oraz leczenia

Profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, dr hab. Grzegorz Borsuk, wygłosił referat pt. "Środowisko źródłem pokarmu pszczół". Wykładowca zwrócił szczególną uwagę na coraz większą ilość pożytków monokulturowych, co hamuje dostarczanie wszystkich niezbędnych pszczołom składników pokarmowych. Braki na przykład białka powodują, że owady zaczynają chorować i wymierają. Według specjalisty należy jak najszybciej zrozumieć zależności jakie zachodzą w przyrodzie i zwrócić szczególną uwagę na problem zanieczyszczenia środowiska oraz stosowania chemii w rolnictwie.

Z relacji udostępnionej na stronie Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli wynika, iż uczestnicy konferencji żywo dyskutowali nad poruszanymi tematami i chętnie wyrażali swoje zdanie, nie tylko w trakcie wykładów.

Opracowano na podstawie:

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, „Aktualne problemy nowoczesnego pszczelarstwa” – IX Lubelska Konferencja Pszczelarska w Grabanowie, http://www.lodr.konskowola.pl/www_m/index.php/500-aktualne-problemy-nowoczesnego-pszczelarstwa-ix-lubelska-konferencja-pszczelarska-w-grabanowie, Data publikacji: 2018.03.01, Data odczytu: 2018.03.02

Czytaj również:

IX Lubelska Konferencja Pszczelarska



Liczba wyświetleń artykułu: 958

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim