Portal Pszczelarski

Pierniki miodowe na choinkę

Na zdjęciu pierniki miodowe na choinkę. Autorka zdjęcia: Magdalena Mendziak

przepis z miodem miód miód lipowy pierniki miodowe pierniki z miodem ciasto z miodem ciastka z miodem

Już niewiele czasu zostało do Świąt Bożego Narodzenia. Poniżej przedstawiam przepis na pierniki miodowe, które wypełnią Państwa mieszkania pięknym zapachem miodu oraz przypraw korzennych.

Składniki:

- ½ kg mąki,

- 20 dag miodu (polecam lipowy),

- 20 dag cukru pudru,

- 12 dag margaryny,

- 1 jajko,

- 1 łyżeczka sodu,

- 1 opakowanie przypraw do piernika.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuca się kolejno do miski i łączy razem zagniatając. Następnie rozwałkowuje się ciasto, z którego wycina się foremkami kształt pierniczków. Jeśli te smakołyki mają trafić na choinkę, to warto także wykonać w nich dziurkę z przeznaczeniem na wstążkę.  

Pieczenie:

Na blaszkę należy wyłożyć papier do pieczenia. Pierniki miodowe należy piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut do momentu, aż będą brązowe. Pierniczki powinny leżeć przez około dwa tygodnie do miesiąca czasu przed zjedzeniem. Z podanych ilości składników powinno zostać upieczonych około 100 sztuk pierniczków.  

Życzę smacznego!

Więcej zdjęć pierników można obejrzeć w galerii Pierniki miodowe - krok po kroku.

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4803

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.