Pierniki miodowe na choinkę

Na zdjęciu pierniki miodowe na choinkę. Autorka zdjęcia: Magdalena Mendziak
Już niewiele czasu zostało do Świąt Bożego Narodzenia. Poniżej przedstawiam przepis na pierniki miodowe, które wypełnią Państwa mieszkania pięknym zapachem miodu oraz przypraw korzennych.
Składniki:
- ½ kg mąki,
- 20 dag miodu (polecam lipowy),
- 20 dag cukru pudru,
- 12 dag margaryny,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sodu,
- 1 opakowanie przypraw do piernika.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuca się kolejno do miski i łączy razem zagniatając. Następnie rozwałkowuje się ciasto, z którego wycina się foremkami kształt pierniczków. Jeśli te smakołyki mają trafić na choinkę, to warto także wykonać w nich dziurkę z przeznaczeniem na wstążkę.
Pieczenie:
Na blaszkę należy wyłożyć papier do pieczenia. Pierniki miodowe należy piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut do momentu, aż będą brązowe. Pierniczki powinny leżeć przez około dwa tygodnie do miesiąca czasu przed zjedzeniem. Z podanych ilości składników powinno zostać upieczonych około 100 sztuk pierniczków.
Życzę smacznego!
Więcej zdjęć pierników można obejrzeć w galerii Pierniki miodowe - krok po kroku.
Liczba wyświetleń artykułu: 5022
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Polska wspiera rozwój pszczelarstwa w Libanie
Polacy pomagają pszczelarzom w Libanie Jakub Wojas

Zdrowy jak Romiód! Przebadano miód z uli z recyklingu 2022
Przebadano romiód - miód z uli z recyklingu Portal Pszczelarski

Najgorszy od 60 lat sezon dla pszczelarzy z Florydy 2022
Złe informacje z Florydy w USA Jakub Wojas

Katowickie pszczoły z miejskich pasiek gotowe do zimy 2022
Katowickie pszczoły gotowe do zimowli Jakub Wojas

Jakie zwierzęta jedzą miód?
Które zwierzęta jedzą miód? Magdalena Szatanik

Metyloglioksal - antybiotyczny składnik miodu manuka
Właściwości MGO i inne ważne informacje Agata Koń-Ulman

Miód jednym z najczęściej podrabianych produktów na świecie
Jak fałszować, to miód. Jakub Wojas
