Pierniki miodowe na choinkę
Już niewiele czasu zostało do Świąt Bożego Narodzenia. Poniżej przedstawiam przepis na pierniki miodowe, które wypełnią Państwa mieszkania pięknym zapachem miodu oraz przypraw korzennych.
Składniki:
- ½ kg mąki,
- 20 dag miodu (polecam lipowy),
- 20 dag cukru pudru,
- 12 dag margaryny,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sodu,
- 1 opakowanie przypraw do piernika.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuca się kolejno do miski i łączy razem zagniatając. Następnie rozwałkowuje się ciasto, z którego wycina się foremkami kształt pierniczków. Jeśli te smakołyki mają trafić na choinkę, to warto także wykonać w nich dziurkę z przeznaczeniem na wstążkę.
Pieczenie:
Na blaszkę należy wyłożyć papier do pieczenia. Pierniki miodowe należy piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut do momentu, aż będą brązowe. Pierniczki powinny leżeć przez około dwa tygodnie do miesiąca czasu przed zjedzeniem. Z podanych ilości składników powinno zostać upieczonych około 100 sztuk pierniczków.
Życzę smacznego!
Więcej zdjęć pierników można obejrzeć w galerii Pierniki miodowe - krok po kroku.
Liczba wyświetleń artykułu: 5930
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!