Portal Pszczelarski

Pierniki miodowe na choinkę

Na zdjęciu pierniki miodowe na choinkę. Autorka zdjęcia: Magdalena Mendziak

przepis z miodem miód miód lipowy pierniki miodowe pierniki z miodem ciasto z miodem ciastka z miodem

Już niewiele czasu zostało do Świąt Bożego Narodzenia. Poniżej przedstawiam przepis na pierniki miodowe, które wypełnią Państwa mieszkania pięknym zapachem miodu oraz przypraw korzennych.

Składniki:

- ½ kg mąki,

- 20 dag miodu (polecam lipowy),

- 20 dag cukru pudru,

- 12 dag margaryny,

- 1 jajko,

- 1 łyżeczka sodu,

- 1 opakowanie przypraw do piernika.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuca się kolejno do miski i łączy razem zagniatając. Następnie rozwałkowuje się ciasto, z którego wycina się foremkami kształt pierniczków. Jeśli te smakołyki mają trafić na choinkę, to warto także wykonać w nich dziurkę z przeznaczeniem na wstążkę.  

Pieczenie:

Na blaszkę należy wyłożyć papier do pieczenia. Pierniki miodowe należy piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut do momentu, aż będą brązowe. Pierniczki powinny leżeć przez około dwa tygodnie do miesiąca czasu przed zjedzeniem. Z podanych ilości składników powinno zostać upieczonych około 100 sztuk pierniczków.  

Życzę smacznego!

Więcej zdjęć pierników można obejrzeć w galerii Pierniki miodowe - krok po kroku.

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5560

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Biały miód leśny z Mount Oku

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności