Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Spotkanie pszczelarzy i specjalistów w kinie Świteź w Pajęcznie

pszczelarstwo łódzkie Koło Pszczelarzy w Pajęcznie relacja z wydarzenia Konferencja Pszczelarska w Pajęcznie

W sobotę 24 lutego 2018 r. w Pajęcznie odbyło się spotkanie, którego tematem przewodnim było zdrowie pszczół oraz ogólne zasady pracy w pasiece. Spotkanie to było kolejną inicjatywą Koła Pszczelarzy w Pajęcznie mającą na celu wspieranie okolicznych pszczelarzy.

Radio Ziemi Wieluńskiej poinformowało o wydarzeniu w trakcie audycji, w której wypowiedział się Grzegorz Łuczak, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wieluniu. Gość radia, podczas sobotniego wydarzenia, miał mówić o sposobach radzenia sobie ze zgnilcem amerykańskim. Ponadto w spotkaniu uczestniczyli specjaliści, którzy wypowiadali się na temat zdrowia i sposobów utrzymania pszczół w pasiece. Na przykład profesor Adam Roman z Wrocławia, który zaprezentować miał czynniki środowiskowe sprzyjające rozwojowi i rozprzestrzenianiu się chorób pszczół. Głównym celem spotkania była dyskusja na temat higienicznych zachowań w pasiece. Wysoce istotna w tej kwestii jest profilaktyka, między innymi dbałość o pasieczysko, ule i sprzęt pasieczny, okresowa wymiana plastrów i matek pszczelich.

Koło Pszczelarzy w Pajęcznie przez cały rok czynnie działa, aby wspierać okolicznych pszczelarzy. Nie zapomina się tu również o tych początkujących. 11 lutego 2018 r. koło zorganizowało szkolenie, w którym niedoświadczeni miłośnicy pszczół mieli okazję dowiedzieć się nieco o chorobach tych owadów, o przygotowaniu pszczół do zimowli, zrozumieć na czym polega gospodarka pasieczna oraz poznać rożne rodzaje uli, sprzętu pasiecznego i produkty pszczele.

W każdy pierwszy czwartek miesiąca odbywają się również spotkania pszczelarskie w jednej z miejskich restauracji, gdzie pasjonaci mogą wymieniać się doświadczeniem.

Opracowano na podstawie:

Radio Ziemi Wieluńskiej, Zdrowie pszczół – głównym tematem jutrzejszego spotkania w Pajęcznie, http://www.radiozw.com.pl/index.php?page=news&id=27292, Data publikacji: 2018.02.23, Data odczytu: 2018.02.24



Liczba wyświetleń artykułu: 1241

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka po mazursku

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli