Portal Pszczelarski

Spotkanie pszczelarzy i specjalistów w kinie Świteź w Pajęcznie

pszczelarstwo łódzkie Koło Pszczelarzy w Pajęcznie relacja z wydarzenia Konferencja Pszczelarska w Pajęcznie

W sobotę 24 lutego 2018 r. w Pajęcznie odbyło się spotkanie, którego tematem przewodnim było zdrowie pszczół oraz ogólne zasady pracy w pasiece. Spotkanie to było kolejną inicjatywą Koła Pszczelarzy w Pajęcznie mającą na celu wspieranie okolicznych pszczelarzy.

Radio Ziemi Wieluńskiej poinformowało o wydarzeniu w trakcie audycji, w której wypowiedział się Grzegorz Łuczak, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wieluniu. Gość radia, podczas sobotniego wydarzenia, miał mówić o sposobach radzenia sobie ze zgnilcem amerykańskim. Ponadto w spotkaniu uczestniczyli specjaliści, którzy wypowiadali się na temat zdrowia i sposobów utrzymania pszczół w pasiece. Na przykład profesor Adam Roman z Wrocławia, który zaprezentować miał czynniki środowiskowe sprzyjające rozwojowi i rozprzestrzenianiu się chorób pszczół. Głównym celem spotkania była dyskusja na temat higienicznych zachowań w pasiece. Wysoce istotna w tej kwestii jest profilaktyka, między innymi dbałość o pasieczysko, ule i sprzęt pasieczny, okresowa wymiana plastrów i matek pszczelich.

Koło Pszczelarzy w Pajęcznie przez cały rok czynnie działa, aby wspierać okolicznych pszczelarzy. Nie zapomina się tu również o tych początkujących. 11 lutego 2018 r. koło zorganizowało szkolenie, w którym niedoświadczeni miłośnicy pszczół mieli okazję dowiedzieć się nieco o chorobach tych owadów, o przygotowaniu pszczół do zimowli, zrozumieć na czym polega gospodarka pasieczna oraz poznać rożne rodzaje uli, sprzętu pasiecznego i produkty pszczele.

W każdy pierwszy czwartek miesiąca odbywają się również spotkania pszczelarskie w jednej z miejskich restauracji, gdzie pasjonaci mogą wymieniać się doświadczeniem.

Opracowano na podstawie:

Radio Ziemi Wieluńskiej, Zdrowie pszczół – głównym tematem jutrzejszego spotkania w Pajęcznie, http://www.radiozw.com.pl/index.php?page=news&id=27292, Data publikacji: 2018.02.23, Data odczytu: 2018.02.24



Liczba wyświetleń artykułu: 1647

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Marlenka - ciasto z miodem

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Kurczak w różowej marynacie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.