Portal Pszczelarski

Nagrodzono artykuł: Po setkach lat pszczoły wracają do lasu

pszczelarstwo lubelskie bartnictwo Beata Panasiuk Andrzej Oleksa pszczoła leśna

Małgorzata Szlachetka, dziennikarka Kuriera Lubelskiego została nagrodzona w kategorii "reportaż" w konkursie Agory im. Piotra Różyckiego, za artykuł pod tytułem: "Po setkach lat pszczoły wracają do lasu".

Artykuł Małgorzaty Szlachetki został opublikowany na łamach Kuriera Lubelskiego w październiku 2017 roku. Autorka zwróciła uwagę na bardzo istotną kwestię dzikich pszczół i naturalnego bartnictwa. Czytając nagrodzony reportaż, możemy dowiedzieć się wielu istotnych informacji na temat bartnictwa. Doktor Beata Panasiuk z Zakładu Pszczelnictwa w puławskim Instytucie Ogrodnictwa opowiedziała o tym jak, podczas zajęć z dziećmi opowiada im o początkach hodowli pszczół. Profesor Andrzej Oleksa z Katedry Genetyki Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy podkreślił natomiast, że środkowoeuropejskie pszczoły są gatunkiem zagrożonym i w czystej postaci występują najprawdopodobniej już jedynie w Puszczy Augustowskiej.

Na szczęście coraz więcej jest akcji mających na celu przywrócenie pszczół w lasach. Specjaliści zaznaczają jednak, że głównym zadaniem pszczół leśnych nie jest produkcja miodu, a pomoc istniejącemu w lesie ekosystemowi poprzez zapylanie drzew i roślin. Takim sposobem kłody bartne pojawiają się w coraz większej ilości lasów. Nie zawsze takie inicjatywy kończą się sukcesem, ale (jak wynika z opinii pszczelarzy i bartników) w tych akcjach chodzi przede wszystkim o przywrócenie naturalnego stanu rzeczy. Oznacza to przede wszystkim, że pszczoły leśne powinny sobie radzić same, nie ma tu mowy o dokarmianiu pszczelich rodzin.

Inicjatywa powrotu pszczół do lasu spotyka się jednak z wątpliwościami pewnej grupy pszczelarzy. Pojawiają się głosy, iż współczesny las nie jest w stanie wyżywić pszczół, dlatego nie możemy wrócić do stanu przed kilkudziesięciu czy kilkuset lat, kiedy pszczoły w lesie same radziły sobie najlepiej. Ponadto część pszczelarzy nie jest przychylna takim rozwiązaniom, ponieważ uważa je za zbyt pracochłonne, niebezpieczne i nieefektywne.

Nagrodzony reportaż został doceniony przede wszystkim za jego wyjątkową społeczną rolę oraz rzetelne przedstawienie tematu. Nagrody zostaną wręczone podczas uroczystości, która odbędzie się 9 marca 2018 r. w Łodzi.

Opracowano na podstawie:

Kurier Lubelski, Dziennikarki „Kuriera Lubelskiego” docenione w konkursie „Angory” im. Piotra Różyckiego, http://www.kurierlubelski.pl/wiadomosci/lublin/a/dziennikarki-kuriera-lubelskiego-docenione-w-konkursie-angory-im-piotra-rozyckiego,12955110/, Data publikacji: 2018.02.23, Data odczytu: 2018.02.23



Liczba wyświetleń artykułu: 2296

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Zostań bohaterem pszczół

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami