Portal Pszczelarski

IV Mielecka Konferencja Pszczelarska - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo podkarpackie IV Mielecka Konferencja Pszczelarska Powiatowe Koło Pszczelarzy w Mielcu Elżbieta Gajownik Elżbieta Flis Tomasz Kędziora

W sali Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu, odbyła się IV Mielecka Konferencja Pszczelarska. Jej organizatorem było Powiatowe Koło Pszczelarzy w Mielcu. Dyskutowano przede wszystkim o walorach miody oraz propagowaniu ochrony środowiska naturalnego.

Jak podkreślała Elżbieta Gajownik z Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli - pszczelarstwo staje się zajęciem coraz bardziej popularnym. Z jednej strony zaminują się tym tematem prawdziwi pasjonaci - osoby, które kochają naturę, zdrową żywność i pszczoły, ale jest też duże grono osób które w pszczelarstwie widzą łatwy zarobek. Takie podejście jest bardzo szybko weryfikowane przez pierwsze napływające problemy. Pszczoły bowiem nie mają łatwego życia i nawet doświadczonemu pszczelarzowi ciężko jest utrzymać silne i zdrowe rodziny. Pani Elżbieta Gajownik zaznaczyła jak wiele jest elementów, które utrudniają owadom zapylającym ich bytowanie: zaczynając od chorób i pasożytów, poprzez zmieniający się klimat, aż po opryski stosowane przez rolników.

Głównym tematem konferencji była gospodarka pasieczna i sprzedaż miodu. Prelegentka – Elżbieta Flis, prezes Powiatowego Koła Pszczelarzy w Mielcu - podkreśliła, iż należy kupować miód bezpośrednio od pszczelarz. W związku z normami, które nakazują umieszczanie szczegółowych opisów na etykiecie, mamy pewność, co do tego co kupujemy. Pszczelarz firmuje swój produkt własnym nazwiskiem, co samo w sobie stanowi gwarancję jakości.

Na konferencji podniesiono również temat bieżących prac w pasiece oraz wpływu lekkich zim na zimowanie pszczół. Tomasz Kędziora, nauczyciel technikum w Pszczelej Woli, przyznał z zadowoleniem, że na jego kursy kwalifikacyjne dla dorosłych przychodzi coraz więcej osób. W tym momencie jest ich około 140 na roku, ludzie szukają w pszczelarstwie spokoju i odpoczynku i oderwania się od codziennego życia.

Opracowano na podstawie:

Korso.pl, Miłośnicy pszczelarstwa spotkali się w Mielcu, http://www.korso.pl/kat-154,a,3508,milosnicy-pszczelarstwa-spotkali-sie-w-mielcu.html, Data publikacji: 2018.02.20, Data odczytu: 2018.02.23



Liczba wyświetleń artykułu: 1018

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Agua fresca z borówek

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem