Portal Pszczelarski

IV Mielecka Konferencja Pszczelarska - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo podkarpackie IV Mielecka Konferencja Pszczelarska Powiatowe Koło Pszczelarzy w Mielcu Elżbieta Gajownik Elżbieta Flis Tomasz Kędziora

W sali Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu, odbyła się IV Mielecka Konferencja Pszczelarska. Jej organizatorem było Powiatowe Koło Pszczelarzy w Mielcu. Dyskutowano przede wszystkim o walorach miody oraz propagowaniu ochrony środowiska naturalnego.

Jak podkreślała Elżbieta Gajownik z Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli - pszczelarstwo staje się zajęciem coraz bardziej popularnym. Z jednej strony zaminują się tym tematem prawdziwi pasjonaci - osoby, które kochają naturę, zdrową żywność i pszczoły, ale jest też duże grono osób które w pszczelarstwie widzą łatwy zarobek. Takie podejście jest bardzo szybko weryfikowane przez pierwsze napływające problemy. Pszczoły bowiem nie mają łatwego życia i nawet doświadczonemu pszczelarzowi ciężko jest utrzymać silne i zdrowe rodziny. Pani Elżbieta Gajownik zaznaczyła jak wiele jest elementów, które utrudniają owadom zapylającym ich bytowanie: zaczynając od chorób i pasożytów, poprzez zmieniający się klimat, aż po opryski stosowane przez rolników.

Głównym tematem konferencji była gospodarka pasieczna i sprzedaż miodu. Prelegentka – Elżbieta Flis, prezes Powiatowego Koła Pszczelarzy w Mielcu - podkreśliła, iż należy kupować miód bezpośrednio od pszczelarz. W związku z normami, które nakazują umieszczanie szczegółowych opisów na etykiecie, mamy pewność, co do tego co kupujemy. Pszczelarz firmuje swój produkt własnym nazwiskiem, co samo w sobie stanowi gwarancję jakości.

Na konferencji podniesiono również temat bieżących prac w pasiece oraz wpływu lekkich zim na zimowanie pszczół. Tomasz Kędziora, nauczyciel technikum w Pszczelej Woli, przyznał z zadowoleniem, że na jego kursy kwalifikacyjne dla dorosłych przychodzi coraz więcej osób. W tym momencie jest ich około 140 na roku, ludzie szukają w pszczelarstwie spokoju i odpoczynku i oderwania się od codziennego życia.

Opracowano na podstawie:

Korso.pl, Miłośnicy pszczelarstwa spotkali się w Mielcu, http://www.korso.pl/kat-154,a,3508,milosnicy-pszczelarstwa-spotkali-sie-w-mielcu.html, Data publikacji: 2018.02.20, Data odczytu: 2018.02.23



Liczba wyświetleń artykułu: 1078

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

O co chodzi w BeePower!?

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Marlenka - ciasto z miodem

Pasta miodowo-miętowa

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem