Portal Pszczelarski

Zdrowo jem, więcej wiem 2018 z udziałem Rafała Durzyńskiego

Pancake oblane miodem

pszczelarstwo mazowieckie Pasieka Paulinka Rafał Durzyński Zdrowo jem więcej wiem

Na początku lutego 2018 r. w Szkole Podstawowej w Giżycach zrealizowano zimowy etap ogólnopolskiego projektu "Zdrowo jem, więcej wiem". Dzieci ze szkoły podstawowej oraz przedszkolaki dowiedziały się tym razem wielu istotnych informacji na temat miodu i życia pszczół. 

Projekt "Zdrowo jem, więcej wiem" powstał w związku z coraz większym zagrożeniem nadwagą i otyłością dzieci w wieku szkolnym. Jego głównym celem jest wykształcenie u młodzieży podstaw zdrowego odżywiania oraz propagowanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu. Projekt Fundacji Banku Ochrony Środowiska został objęty Honorowym Patronatem Pierwszej Damy - Agaty Kornahauser-Dudy. Dzięki prowadzonym lekcjom i warsztatom dzieci mają okazję zrozumieć związek pomiędzy sposobem żywienia a rozwojem wielu chorób. Konkursowa forma programu zachęca nauczycieli biorących udział w projekcie do rzetelnej i ciekawej realizacji założeń programowych.

Szkoła Podstawowa w Giżycach zaprosiła do siebie pszczelarza, właściciela pasieki Paulinka - pana Rafała Durzyńskiego, który przedstawił dzieciom zdrowotne walory miodu, zaprezentował sposoby na jego wykorzystywanie oraz opowiedział o znaczeniu pszczół w przyrodzie. Ponadto pszczelarz pokazał zebranym cienkie plastry wosku pszczelego i przeprowadził krótkie warsztaty robienia świec. Dzieci miały możliwość zapoznania się ze sprzętem pszczelarskim oraz zrozumienia sposobu życia pszczół i ich hierarchii w ulu.

W ramach realizacji założeń programu "Zdrowo jem, wszystko wiem", dzieci nauczyły się, że cukier występuje pod różnymi postaciami, a jego najzdrowsza forma znajduje się w miodzie oraz owocach. Dodatkowo, Pan Rafał Durzński wytłumaczył uczniom, jak wiele cennych walorów zdrowotnych i smakowych posiada miód i jak ważne jest jego codzienne spożywanie. Dzięki zorganizowanym zajęciom uczniowie zrozumieli, jak ważne w codziennym zdrowym życiu są nasze wybory żywieniowe oraz zwrócenie uwagi nie tylko na smak miodu, ale i na jego pochodzenie.

Opracowano na podstawie:

e-Sochaczew.pl, Zdrowo jemy – prawdziwe miody prosto z pasieki, https://e-sochaczew.pl/n/zdrowo-jemy-prawdziwe/57036, Data publikacji: 2018.02.20, Data odczytu: 2018.02.20

Czytaj również:

Właściwości miodu



Liczba wyświetleń artykułu: 951

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Biały miód leśny z Mount Oku

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.