Portal Pszczelarski

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności oceni neonikotynoidy

Pole rzepaku

pszczelarstwo na świecie neonikotynoidy imidachlopryd chlotianidyna tiametoksam

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zapowiedział na dzień 28 lutego 2018 r. publikację zaktualizowanych wniosków dotyczących oceny ryzyka dla pszczół trzech związków z grupy neonikotynoidów. Wysoce prawdopodobne jest, że nie zostaną one zatwierdzone jako bezpieczne. 

Związki z grupy neonikotynoidów, ale także większości substancji czynnych takich jak na przykład insektycydy, są oceniane na podstawie tak zwanego projektu wytycznej w sprawie pszczół. Jak twierdzi portal Farmer.pl, spełnienie zawartych w nim wymogów jest właściwie niemożliwe i chociaż wielokrotnie był on krytykowany przez państwa członkowskie to nie został on nadal zmieniony. W 2013 roku Komisja Europejska wraz z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz państwa członkowskie wspólnie przyznały, że w tamtym momencie niemożliwe byłoby natychmiastowe wdrożenie wytycznej w sprawie pszczół. Od tego czasu dokument nie został zmieniony, a teraz jest ponownie wykorzystywany do oceny szkodliwości neonikotynoidów (imidachloprydu, chlotianidyny, tiametoksamu).

Portal Farmer.pl zaznacza, iż na podstawie przeprowadzonych badań Komisja Europejska wykazała, że w związku wycofaniem zapraw opartych na neonikotynoidach w 2013 roku, rolnicy stosowali więcej innych, mniej skutecznych środków chemicznych. Podobne wyniki zaprezentowała firma badawcza Kleffmann Group. Z badań dotyczących rzepaku ozimego wynika, że rolnicy stosują o 337% więcej chemii niż przed zniesieniem zapraw.

Opracowano na podstawie: 

Farmer.pl, Ważą się losy neonikotynoidów, http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/rosliny-oleiste/waza-sie-losy-neonikotynoidow,76720.html, Data publikacji: 2018.02.20, Data odczytu: 2018.02.22



Liczba wyświetleń artykułu: 1212

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Zostań bohaterem pszczół