Portal Pszczelarski

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności oceni neonikotynoidy

Pole rzepaku

pszczelarstwo na świecie neonikotynoidy imidachlopryd chlotianidyna tiametoksam

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zapowiedział na dzień 28 lutego 2018 r. publikację zaktualizowanych wniosków dotyczących oceny ryzyka dla pszczół trzech związków z grupy neonikotynoidów. Wysoce prawdopodobne jest, że nie zostaną one zatwierdzone jako bezpieczne. 

Związki z grupy neonikotynoidów, ale także większości substancji czynnych takich jak na przykład insektycydy, są oceniane na podstawie tak zwanego projektu wytycznej w sprawie pszczół. Jak twierdzi portal Farmer.pl, spełnienie zawartych w nim wymogów jest właściwie niemożliwe i chociaż wielokrotnie był on krytykowany przez państwa członkowskie to nie został on nadal zmieniony. W 2013 roku Komisja Europejska wraz z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz państwa członkowskie wspólnie przyznały, że w tamtym momencie niemożliwe byłoby natychmiastowe wdrożenie wytycznej w sprawie pszczół. Od tego czasu dokument nie został zmieniony, a teraz jest ponownie wykorzystywany do oceny szkodliwości neonikotynoidów (imidachloprydu, chlotianidyny, tiametoksamu).

Portal Farmer.pl zaznacza, iż na podstawie przeprowadzonych badań Komisja Europejska wykazała, że w związku wycofaniem zapraw opartych na neonikotynoidach w 2013 roku, rolnicy stosowali więcej innych, mniej skutecznych środków chemicznych. Podobne wyniki zaprezentowała firma badawcza Kleffmann Group. Z badań dotyczących rzepaku ozimego wynika, że rolnicy stosują o 337% więcej chemii niż przed zniesieniem zapraw.

Opracowano na podstawie: 

Farmer.pl, Ważą się losy neonikotynoidów, http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/rosliny-oleiste/waza-sie-losy-neonikotynoidow,76720.html, Data publikacji: 2018.02.20, Data odczytu: 2018.02.22



Liczba wyświetleń artykułu: 1353

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Jak stosować kwas mlekowy?

Wpływ temperatury na życie pszczół miodnych

Kłosowiec fenkułowy, mięta meksykańska – roślina miododajna

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Zostań bohaterem pszczół

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Wykaz linii hodowlanych pszczół dla których otwarto rejestry - matki pszczele 2016

Wyginięcie dwóch milionów pszczół - jest wyrok!

Noc z pszczołami w Warszawie 2017