Portal Pszczelarski

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności oceni neonikotynoidy

Pole rzepaku

pszczelarstwo na świecie neonikotynoidy imidachlopryd chlotianidyna tiametoksam

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zapowiedział na dzień 28 lutego 2018 r. publikację zaktualizowanych wniosków dotyczących oceny ryzyka dla pszczół trzech związków z grupy neonikotynoidów. Wysoce prawdopodobne jest, że nie zostaną one zatwierdzone jako bezpieczne. 

Związki z grupy neonikotynoidów, ale także większości substancji czynnych takich jak na przykład insektycydy, są oceniane na podstawie tak zwanego projektu wytycznej w sprawie pszczół. Jak twierdzi portal Farmer.pl, spełnienie zawartych w nim wymogów jest właściwie niemożliwe i chociaż wielokrotnie był on krytykowany przez państwa członkowskie to nie został on nadal zmieniony. W 2013 roku Komisja Europejska wraz z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz państwa członkowskie wspólnie przyznały, że w tamtym momencie niemożliwe byłoby natychmiastowe wdrożenie wytycznej w sprawie pszczół. Od tego czasu dokument nie został zmieniony, a teraz jest ponownie wykorzystywany do oceny szkodliwości neonikotynoidów (imidachloprydu, chlotianidyny, tiametoksamu).

Portal Farmer.pl zaznacza, iż na podstawie przeprowadzonych badań Komisja Europejska wykazała, że w związku wycofaniem zapraw opartych na neonikotynoidach w 2013 roku, rolnicy stosowali więcej innych, mniej skutecznych środków chemicznych. Podobne wyniki zaprezentowała firma badawcza Kleffmann Group. Z badań dotyczących rzepaku ozimego wynika, że rolnicy stosują o 337% więcej chemii niż przed zniesieniem zapraw.

Opracowano na podstawie: 

Farmer.pl, Ważą się losy neonikotynoidów, http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/rosliny-oleiste/waza-sie-losy-neonikotynoidow,76720.html, Data publikacji: 2018.02.20, Data odczytu: 2018.02.22



Liczba wyświetleń artykułu: 1238

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Ryż cytrynowy z miodem

Tarta z brzoskwiniami i miodem

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016