Portal Pszczelarski

Możliwości finansowania działalności pszczelarskiej 2018 - relacja ze szkolenia

pszczelarstwo świętokrzyskie relacja z wydarzenia Świętokrzyski Związek Pszczelarzy w Kielcach Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich

Podczas szkolenia "Możliwości finansowania działalności pszczelarskiej" Pani Magdalena Surmacz – Starszy Specjalista Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych przedstawiła dotychczasowe wyniki realizacji mechanizmu "Wsparcie rynku produktów pszczelich". Reprezentantka Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przedstawiła również plany na najbliższy 2018 rok, natomiast przedstawiciel Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zaprezentował zgromadzonym nową aplikację do składania wniosków o przyznanie dopłat bezpośrednich. 

Szkolenie zorganizowane przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Świętokrzyski Związek Pszczelarzy w Kielcach, odbyło się 9 lutego 2018 roku i - jak informuje Polski Związek Pszczelarstwa - wzięło w nim udział 75 rolników i pszczelarzy. Podczas szkolenia uczestnicy wysłuchali między innymi kierownika biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, który przybliżył zgromadzony sposób składania wniosków poprzez nową aplikację - eWniosek Plus. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa uruchomiła wersje demo tej aplikacji 12 lutego tego roku. Dzięki niej, będzie można zdalnie, w szybki sposób złożyć wniosek o przyznanie dopłat bezpośrednich. Na stronie Agencji udostępniono film instruktażowy i instrukcje użytkowania aplikacji.

Na zakończenie szkolenia Pani Magdalena Surmacz zdała relacje z dotychczasowej realizacji mechanizmu "Wsparcie rynku produktów pszczelich", prowadzonego w oparciu o "Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce na lata 2016/2017; 2017/2018; 2018/2019". Zgodnie ze słowami Pani Magdaleny Surmacz, w sezonie 2016/2017:

  • na działania w sektorze pszczelarstwa Polska otrzymała 5,924 miliona euro
  • do realizacji przyjęto 388 projektów na łączną kwotę 25 258 tysięcy złotych 
  • przyjęto 167 wniosków o refundację kosztów na łączną kwotę 13,6 miliona złotych.

Do 30 listopada 2017 roku można było składać projekty dotyczące sezonu 2017/2018 - złożono ich łącznie 406. Powołane komisje będą pracowały teraz nad weryfikacją wniosków, aby do 15 października 2018 dokonać wypłat należnych środków. Pani Magdalena Surmacz przypomniała również, że do 30 kwietnia 2018 roku odbędzie się nabór projektów na sezon 2018/2019 w ramach mechanizmu "Wsparcie rynku produktów pszczelich."

Opracowano na podstawie:

Polski Związek Pszczelarski, Relacja ze szkolenia „Możliwości finansowania działalności pszczelarskiej”, http://www.zwiazekpszczelarski.pl/relacja-ze-szkolenia-mozliwosci-finansowania-dzialalnosci-pszczelarskiej, Data publikacji: 2018.02.19, Data odczytu: 2018.02.20

Czytaj również:

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys



Liczba wyświetleń artykułu: 885

Komentarze z forum pszczelarskiego

Bikej0909 2018-02-26 09:36:47

jeszcze nie podpisuja umów na ten rok a mowia o kasie ktora dostanie sie w X



  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół car: R

Poławiacz powałkowy – zalety i wady

Czym jest cicha wymiana matki pszczelej?

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Piernik sułtański

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu