Mad Honey - niebezpieczny halucynogenny miód

Miód z drewnianym nabierakiem
Przywieziony z Turcji, halucynogenny miód był prawdopodobnie przyczyną zatrucia jednej z mieszkanek Niemiec. Jej mąż, jednak nadal wierzy w jego silne właściwości lecznicze i zapowiada, że nadal będzie go spożywał wraz ze swoją małżonką.
Jak informuje International Business Times, na godzinę przed wystąpieniem ostrych mdłości, ogólnego otępienia, braku reakcji na bodźce werbalne oraz obniżenia poziomu pracy serca, kobieta spożywała tak zwany "Mad Honey" (miód obłędu), który przywiozła wraz z mężem z Turcji. Ten halucynogenny miód jest specjalnością w regionie Morza Czarnego i był używany od setek lat jako lek na cukrzycę i zaburzenia seksualne. Może on jednak powodować niebezpiecznie niskie ciśnienie krwi, a jeżeli jest przyjmowany w dużych ilościach, może nawet prowadzić do wystąpienia niewydolności serca.
Lekarze przyjmujący kobietę, uważali początkowo, że jej dolegliwości są spowodowane wystąpieniem zawału serca, jednak po przeprowadzeniu badań okazało się, że jedyną przyczyną wyjaśniającą jej stan zdrowia, jest zatrucie spożytym miodem. Badania laboratoryjne potwierdziły wysokie stężenie grajanotoksyny w jej organizmie.
Mad Honey wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru rododendrona, który zawiera właśnie tę, silnie działającą na układ nerwowy substancję. Jego zdobycie wiąże się ze wspinaczką po ostrych klifach na wysokość ponad 3000 m n.p.m, ale nie zniechęca to śmiałków, ponieważ kilogram tego unikalnego specyfiku może kosztować nawet do 1200 zł. Jego mityczne zdrowotne i halucynogenne właściwości, zachęcają natomiast do stosowania tego miodu w terapii różnego rodzaju schorzeń.
Opracowano na podstawie:
International Business Times, What is mad honey? Know about the sweet treat that poisoned a woman., http://www.ibtimes.co.in/what-mad-honey-know-about-sweet-treat-that-poisoned-woman-759594, Data publikacji: 2018.02.06., Data odczytu: 2018.02.17
Liczba wyświetleń artykułu: 26554
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Miody wiosenne - odmiany i właściwości
Miody wiosenne tzn. jakie? Joanna Baran

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran
