Portal Pszczelarski

Bezpłatna diagnostyka laboratoryjna ostrych zatruć pszczół - zasady

pszczelarstwo w Polsce wytrucie pszczół badanie pszczół

Zakład Farmakologii i Toksykologii Państwowego Instytutu Weterynaryjnego Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, przypomina, iż w latach 2014-2018, prowadzona jest bezpłatna diagnostyka laboratoryjna do 100 przypadków ostrych zatruć pszczół rocznie.

Zgodnie z przepisami pszczelarz, podejrzewający, iż do zatrucia jego pszczół doszło poprzez zastosowanie środków ochrony roślin, może (przy udziale organizacji pszczelarskiej) wnioskować o powołanie komisji, której celem będzie weryfikacja tego stanu rzeczy.

W skład komisji wchodzi:

  • pracownik Inspekcji Weterynaryjnej lub lekarz weterynarii wolnej praktyki
  • pracownik Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa
  • właściciel pasieki
  • przedstawiciel organizacji pszczelarskiej

Zadaniem powołanej komisji jest pobranie materiału do badań, zabezpieczenie go i przekazanie do laboratorium. Ponadto, do kompetencji komisji należy:

  • ocena zdrowotnego stanu pasieki,
  • ustalenie liczby zatrutych rodzin pszczelich,
  • oszacowanie wysokości strat,
  • ustalenie właściciela terenów, na których zastosowano rzeczone środki ochrony roślin.

Podczas procesu pobierania próbek, w celu ich odpowiedniego zabezpieczenia do badań, należy ściśle przestrzegać instrukcji udostępnionej przez Państwowy Instytut Weterynaryjny (na stronie www.piwet.pulawy.pl). Określa ona ścisłe wytyczne, dotyczące pobierania próbek do poszczególnych badań. Przed pobraniem próbek, należy uzyskać również potwierdzenie o możliwości wykonania bezpłatnych badań, poprzez kontakt z wyznaczonymi osobami oraz sporządzić protokół z czynności.

Po wykonaniu badań, laboratorium sporządzi sprawozdanie i prześle je do Inspekcji Weterynaryjnej zaangażowanej w prace komisji.

Opracowano na podstawie:

Wiadomości Rolnicze, Monitoring stanu zdrowotnego i strat rodzin pszczelich w krajowych pasiekach, https://www.wrp.pl/monitoring-stanu-zdrowotnego-strat-rodzin-pszczelich-krajowych-pasiekach/, Data publikacji: 2018.02.14, Data odczytu: 2018.02.18

 

 



Liczba wyświetleń artykułu: 1238

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.