Portal Pszczelarski

Bezpłatna diagnostyka laboratoryjna ostrych zatruć pszczół - zasady

pszczelarstwo w Polsce wytrucie pszczół badanie pszczół

Zakład Farmakologii i Toksykologii Państwowego Instytutu Weterynaryjnego Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, przypomina, iż w latach 2014-2018, prowadzona jest bezpłatna diagnostyka laboratoryjna do 100 przypadków ostrych zatruć pszczół rocznie.

Zgodnie z przepisami pszczelarz, podejrzewający, iż do zatrucia jego pszczół doszło poprzez zastosowanie środków ochrony roślin, może (przy udziale organizacji pszczelarskiej) wnioskować o powołanie komisji, której celem będzie weryfikacja tego stanu rzeczy.

W skład komisji wchodzi:

  • pracownik Inspekcji Weterynaryjnej lub lekarz weterynarii wolnej praktyki
  • pracownik Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa
  • właściciel pasieki
  • przedstawiciel organizacji pszczelarskiej

Zadaniem powołanej komisji jest pobranie materiału do badań, zabezpieczenie go i przekazanie do laboratorium. Ponadto, do kompetencji komisji należy:

  • ocena zdrowotnego stanu pasieki,
  • ustalenie liczby zatrutych rodzin pszczelich,
  • oszacowanie wysokości strat,
  • ustalenie właściciela terenów, na których zastosowano rzeczone środki ochrony roślin.

Podczas procesu pobierania próbek, w celu ich odpowiedniego zabezpieczenia do badań, należy ściśle przestrzegać instrukcji udostępnionej przez Państwowy Instytut Weterynaryjny (na stronie www.piwet.pulawy.pl). Określa ona ścisłe wytyczne, dotyczące pobierania próbek do poszczególnych badań. Przed pobraniem próbek, należy uzyskać również potwierdzenie o możliwości wykonania bezpłatnych badań, poprzez kontakt z wyznaczonymi osobami oraz sporządzić protokół z czynności.

Po wykonaniu badań, laboratorium sporządzi sprawozdanie i prześle je do Inspekcji Weterynaryjnej zaangażowanej w prace komisji.

Opracowano na podstawie:

Wiadomości Rolnicze, Monitoring stanu zdrowotnego i strat rodzin pszczelich w krajowych pasiekach, https://www.wrp.pl/monitoring-stanu-zdrowotnego-strat-rodzin-pszczelich-krajowych-pasiekach/, Data publikacji: 2018.02.14, Data odczytu: 2018.02.18

 

 



Liczba wyświetleń artykułu: 1318

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Ryż cytrynowy z miodem

Grillowana karkówka miodowa

Pasta miodowo-miętowa

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie