Portal Pszczelarski

Bezpłatna diagnostyka laboratoryjna ostrych zatruć pszczół - zasady

pszczelarstwo w Polsce wytrucie pszczół badanie pszczół

Zakład Farmakologii i Toksykologii Państwowego Instytutu Weterynaryjnego Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, przypomina, iż w latach 2014-2018, prowadzona jest bezpłatna diagnostyka laboratoryjna do 100 przypadków ostrych zatruć pszczół rocznie.

Zgodnie z przepisami pszczelarz, podejrzewający, iż do zatrucia jego pszczół doszło poprzez zastosowanie środków ochrony roślin, może (przy udziale organizacji pszczelarskiej) wnioskować o powołanie komisji, której celem będzie weryfikacja tego stanu rzeczy.

W skład komisji wchodzi:

  • pracownik Inspekcji Weterynaryjnej lub lekarz weterynarii wolnej praktyki
  • pracownik Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa
  • właściciel pasieki
  • przedstawiciel organizacji pszczelarskiej

Zadaniem powołanej komisji jest pobranie materiału do badań, zabezpieczenie go i przekazanie do laboratorium. Ponadto, do kompetencji komisji należy:

  • ocena zdrowotnego stanu pasieki,
  • ustalenie liczby zatrutych rodzin pszczelich,
  • oszacowanie wysokości strat,
  • ustalenie właściciela terenów, na których zastosowano rzeczone środki ochrony roślin.

Podczas procesu pobierania próbek, w celu ich odpowiedniego zabezpieczenia do badań, należy ściśle przestrzegać instrukcji udostępnionej przez Państwowy Instytut Weterynaryjny (na stronie www.piwet.pulawy.pl). Określa ona ścisłe wytyczne, dotyczące pobierania próbek do poszczególnych badań. Przed pobraniem próbek, należy uzyskać również potwierdzenie o możliwości wykonania bezpłatnych badań, poprzez kontakt z wyznaczonymi osobami oraz sporządzić protokół z czynności.

Po wykonaniu badań, laboratorium sporządzi sprawozdanie i prześle je do Inspekcji Weterynaryjnej zaangażowanej w prace komisji.

Opracowano na podstawie:

Wiadomości Rolnicze, Monitoring stanu zdrowotnego i strat rodzin pszczelich w krajowych pasiekach, https://www.wrp.pl/monitoring-stanu-zdrowotnego-strat-rodzin-pszczelich-krajowych-pasiekach/, Data publikacji: 2018.02.14, Data odczytu: 2018.02.18

 

 



Liczba wyświetleń artykułu: 1967

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.