Portal Pszczelarski

Powietrze ulowe

Na zdjęciu: inhalator pszczelarski. Źródło zdjęcia: cms-files.idcom-web.pl/sites/459/cms/szablony/6988/zdjecia/api.jpg

powietrze ulowe powietrze z ula apiterapia inhalacja powietrzem ulowym apiinhalacja

Wewnątrz ula panuje specyficzny mikroklimat. Jest bardzo ciepło, wilgotno, czysto i zero jakichkolwiek czynników chorobotwórczych. Mieszkanie pszczół jest naprawdę sterylne, bez bakterii, wirusów i pasożytów. To wręcz idealna atmosfera do życia.

Powietrze ulowe ma od 25 do 35 stopni Celsjusza. Jest więc, jak na ludzkie warunki, wręcz komfortowe. Co więcej, jest czyste, pozbawione drobnoustrojów chorobotwórczych. Zauważmy, że pszczelarze zwykle żyją długo i cieszą się dość dobrym zdrowiem. Jest to zjawisko na tyle powszechne, że warto przyjrzeć się prozdrowotnym właściwościom ulowego mikroklimatu.

Jako pierwsi doskonałe powietrze prosto z ula zaczęli wykorzystywać pszczelarze – leczyli tym między innymi katar sienny i inne infekcje dróg oddechowych. Potem pojawiły się bardziej wyspecjalizowane urządzenia, które działają wykorzystując propolis, czyli kit pszczeli. Jest to substancja, która w ulu pomaga pszczołom uszczelniać szczeliny oraz utrzymywać pomieszczenie w czystości. Natomiast propolis w kapsułkach pozwala stworzyć w każdym domu i mieszkaniu unikalne powietrze ulowe.

Na rynku są już dostępne urządzenia, które działają na zasadzie zbliżonej do nawilżaczy powietrza. Jednak zamiast olejków eterycznych czy wody wkłada się do nich kapsułki propolisowe. Rozpylają one systematycznie typowe powietrze ulowe do wnętrza mieszkania. Jest to doskonały środek wspomagający leczenie wielu chorób, między innymi astmy oraz uciążliwego, długotrwałego kaszlu. Co więcej, łagodzi też stany napięcia nerwowego i stresu. Powietrze ulowe oczyszcza wnętrze z drobnoustrojów czy roztoczy, dzięki czemu doskonale sprawdzi się nie tylko w mieszkaniach osób chorych, ale też tam, gdzie są małe dzieci.

Zobacz również:

Uloterapia w górach. Apiinhalacja powietrzem z ula w Kamesznicy

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7857

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto orzechowe z miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem