Portal Pszczelarski

Powietrze ulowe

Na zdjęciu: inhalator pszczelarski. Źródło zdjęcia: cms-files.idcom-web.pl/sites/459/cms/szablony/6988/zdjecia/api.jpg

powietrze ulowe powietrze z ula apiterapia inhalacja powietrzem ulowym apiinhalacja

Wewnątrz ula panuje specyficzny mikroklimat. Jest bardzo ciepło, wilgotno, czysto i zero jakichkolwiek czynników chorobotwórczych. Mieszkanie pszczół jest naprawdę sterylne, bez bakterii, wirusów i pasożytów. To wręcz idealna atmosfera do życia.

Powietrze ulowe ma od 25 do 35 stopni Celsjusza. Jest więc, jak na ludzkie warunki, wręcz komfortowe. Co więcej, jest czyste, pozbawione drobnoustrojów chorobotwórczych. Zauważmy, że pszczelarze zwykle żyją długo i cieszą się dość dobrym zdrowiem. Jest to zjawisko na tyle powszechne, że warto przyjrzeć się prozdrowotnym właściwościom ulowego mikroklimatu.

Jako pierwsi doskonałe powietrze prosto z ula zaczęli wykorzystywać pszczelarze – leczyli tym między innymi katar sienny i inne infekcje dróg oddechowych. Potem pojawiły się bardziej wyspecjalizowane urządzenia, które działają wykorzystując propolis, czyli kit pszczeli. Jest to substancja, która w ulu pomaga pszczołom uszczelniać szczeliny oraz utrzymywać pomieszczenie w czystości. Natomiast propolis w kapsułkach pozwala stworzyć w każdym domu i mieszkaniu unikalne powietrze ulowe.

Na rynku są już dostępne urządzenia, które działają na zasadzie zbliżonej do nawilżaczy powietrza. Jednak zamiast olejków eterycznych czy wody wkłada się do nich kapsułki propolisowe. Rozpylają one systematycznie typowe powietrze ulowe do wnętrza mieszkania. Jest to doskonały środek wspomagający leczenie wielu chorób, między innymi astmy oraz uciążliwego, długotrwałego kaszlu. Co więcej, łagodzi też stany napięcia nerwowego i stresu. Powietrze ulowe oczyszcza wnętrze z drobnoustrojów czy roztoczy, dzięki czemu doskonale sprawdzi się nie tylko w mieszkaniach osób chorych, ale też tam, gdzie są małe dzieci.

Zobacz również:

Uloterapia w górach. Apiinhalacja powietrzem z ula w Kamesznicy

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8451

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami