Rozpoczęto starania o wpisanie kurpiowskiego bartnictwa na listę UNESCO
Bartnictwo może stać się alternatywą dla powszechnego pszczelarstwa, a mieszkańcy kurpiowszczyzny chcą, aby ten naturalny sposób pozyskiwania miodu trafił na listę dziedzictwa narodowego UNESCO. Bartnicy przekonują, że kurpiowski miód to najwyższej jakości specjał i należy zadbać o jego ochronę.
Pszczelarze potwierdzają, że ubiegły rok był dla nich bardzo trudny. Złożyły się na to przede wszystkim warunki pogodowe, zimna wiosna i wysoka umieralność pszczół, dlatego alternatywy doszukuje się w bartnictwie naturalnym. Janusz Marzewski - starosta bartny, przekonuje, że taki naturalny miód będzie na pewno się bardzo różnił od ogólnie dostępnych, "sklepowych" miodów - będzie prawdziwym leczniczym miodem.
Jak informuje Kurier Mazowiecki w programie nadawanym w TVP3 Warszawa, w dniu 14 lutego 2018 r. rozpoczęła się procedura wpisania bartnictwa na listę UNESCO. Decyzję poznamy w ciągu dwóch lat.
Opracowano na podstawie:
TVP 3 Warszawa, Kurier Mazowiecki: 14.02.2018, https://warszawa.tvp.pl/36006980/14022018, Data publikacji: 14.02.2018, Data odczytu:2018.02.18
Liczba wyświetleń artykułu: 1699
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!