Portal Pszczelarski

Rozpoczęto starania o wpisanie kurpiowskiego bartnictwa na listę UNESCO

pszczelarstwo mazowieckie Janusz Marzewski bartnictwo miód kurpiowski miód

Bartnictwo może stać się alternatywą dla powszechnego pszczelarstwa, a mieszkańcy kurpiowszczyzny chcą, aby ten naturalny sposób pozyskiwania miodu trafił na listę dziedzictwa narodowego UNESCO. Bartnicy przekonują, że kurpiowski miód to najwyższej jakości specjał i należy zadbać o jego ochronę.

Pszczelarze potwierdzają, że ubiegły rok był dla nich bardzo trudny. Złożyły się na to przede wszystkim warunki pogodowe, zimna wiosna i wysoka umieralność pszczół, dlatego alternatywy doszukuje się w bartnictwie naturalnym. Janusz Marzewski - starosta bartny, przekonuje, że taki naturalny miód będzie na pewno się bardzo różnił od ogólnie dostępnych, "sklepowych" miodów - będzie prawdziwym leczniczym miodem.

Jak informuje Kurier Mazowiecki w programie nadawanym w TVP3 Warszawa, w dniu 14 lutego 2018 r. rozpoczęła się procedura wpisania bartnictwa na listę UNESCO. Decyzję poznamy w ciągu dwóch lat.

Opracowano na podstawie:

TVP 3 Warszawa, Kurier Mazowiecki: 14.02.2018, https://warszawa.tvp.pl/36006980/14022018, Data publikacji: 14.02.2018, Data odczytu:2018.02.18



Liczba wyświetleń artykułu: 1649

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym