Portal Pszczelarski

Rozpoczęto starania o wpisanie kurpiowskiego bartnictwa na listę UNESCO

pszczelarstwo mazowieckie Janusz Marzewski bartnictwo miód kurpiowski miód

Bartnictwo może stać się alternatywą dla powszechnego pszczelarstwa, a mieszkańcy kurpiowszczyzny chcą, aby ten naturalny sposób pozyskiwania miodu trafił na listę dziedzictwa narodowego UNESCO. Bartnicy przekonują, że kurpiowski miód to najwyższej jakości specjał i należy zadbać o jego ochronę.

Pszczelarze potwierdzają, że ubiegły rok był dla nich bardzo trudny. Złożyły się na to przede wszystkim warunki pogodowe, zimna wiosna i wysoka umieralność pszczół, dlatego alternatywy doszukuje się w bartnictwie naturalnym. Janusz Marzewski - starosta bartny, przekonuje, że taki naturalny miód będzie na pewno się bardzo różnił od ogólnie dostępnych, "sklepowych" miodów - będzie prawdziwym leczniczym miodem.

Jak informuje Kurier Mazowiecki w programie nadawanym w TVP3 Warszawa, w dniu 14 lutego 2018 r. rozpoczęła się procedura wpisania bartnictwa na listę UNESCO. Decyzję poznamy w ciągu dwóch lat.

Opracowano na podstawie:

TVP 3 Warszawa, Kurier Mazowiecki: 14.02.2018, https://warszawa.tvp.pl/36006980/14022018, Data publikacji: 14.02.2018, Data odczytu:2018.02.18



Liczba wyświetleń artykułu: 1879

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie