Portal Pszczelarski

Właściwości miodu wielokwiatowego

Na zdjęciu: miód wielokwiatowy. Źródło zdjęcia: wallpaperscraft.com/download/flowers_combs_honey_wooden_spoon_74305/5020x3340

miód wielokwiatowy właściwości miodu właściwości miodu wielokwiatowego miód z kwiatów wiosennych miód z kwiatów jesiennych miód wiosenny miód jesienny

Miód wielokwiatowy łączy w sobie niezwykłe właściwości różnych pożytków pszczelich. Jego smak może być bardzo zróżnicowany w zależności od tego, jakie pożytki dominowały podczas zbierania nektaru przez pszczoły.

Nie tylko smak miodu wielokwiatowego może być różny, ale też jego kolor. Miód z kwiatów wiosennych jest jasny i delikatnie słodki, natomiast miód z kwiatów jesiennych ma ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak, jest też ciemniejszy.

Istotną cechą miodu wielokwiatowego jest też jego zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie rośliny miododajne w jego składzie dominują. Lekki, odżywczy i bogaty w witaminy jest miód powstający na wiosnę. Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu. Świetnie też sprawdzi się w profilaktyce chorób serca, problemach z wątrobą i funkcjonowaniem układu pokarmowego. Natomiast miód zbierany pod koniec lata lub jesienią oprócz wyrazistego smaku ma też sporo właściwości antybakteryjnych. Zawiera bowiem więcej enzymów i biopierwiastków niż miód wiosenny. Warto spożywać go jako środek wspomagający w leczeniu przeziębień, infekcji dróg oddechowych czy w chorobach wynikających z obniżonej odporności. Miód wielokwiatowy zawiera też sporą dawkę krzemu, który jest budulcem mocnych naczyń krwionośnych, a także wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Miód wielokwiatowy doskonale smakuje, dlatego bardzo chętnie jedzą go także najmłodsi. Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu, uzupełnia niedobory składników mineralnych i pozytywne wpływa na działanie większości układów. Warto wykorzystywać go na co dzień jako element zbilansowanej i zdrowej diety.

Oferta:

Jeżeli chcesz kupić miód wielokwiatowy od pszczelarza, odwiedź koniecznie nasz dział ogłoszeń: miód wielokwiatowy - ogłoszenia

Zobacz również:

Właściwości miodu

Właściwości miodu akacjowego

Właściwości miodu gryczanego

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Właściowści miodu rzepakowego

Właściwości miodu wrzosowego

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Właściwości miodu wielokwiatowego

Miód wielokwiatowy łączy w sobie niezwykłe właściwości różnych pożytków pszczelich. Jego smak może być bardzo zróżnicowany w zależności od tego, jakie pożytki dominowały podczas zbierania nektaru przez pszczoły.

Nie tylko smak miodu wielokwiatowego może być różny, ale też jego kolor. Miód z kwiatów wiosennych jest jasny i delikatnie słodki, natomiast miód z kwiatów jesiennych ma ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak, jest też ciemniejszy.

Istotna cechą miodu wielokwiatowego jest tez jego zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie rośliny miododajne w jego składzie dominują. Lekki, odżywczy i bogaty w witaminy jest miód powstający na wiosnę. Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu. Świetnie też sprawdzi się w profilaktyce chorób serca, problemach z wątrobą i funkcjonowaniem układu pokarmowego. Natomiast miód zbierany pod koniec lata lub jesienią oprócz wyrazistego smaku ma też sporo właściwości antybakteryjnych. Zawiera bowiem więcej enzymów i biopierwiastków niż miód wiosenny. Warto spożywać go jako środek wspomagający w leczenie przeziębień, infekcji dróg oddechowych czy w chorobach wynikających z obniżonej odporności. Miód wielokwiatowy zawiera tez sporą dawkę krzemu, który jest budulcem mocnych naczyń krwionośnych, a także wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Miód wielokwiatowy doskonale smakuje, dlatego bardzo chętnie jedzą go także najmłodsi. Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu, uzupełnia niedobory składników mineralnych i pozytywne wpływa na działanie większości układów. Warto wykorzystywać go na co dzień jako element zbilansowanej i zdrowej diety.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 81617

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Domowa musztarda z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Kukurydziane bułeczki z miodem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Pasta miodowo-miętowa

Tarta z brzoskwiniami i miodem

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll