Portal Pszczelarski

Ukraińskie pszczoły szanują Matkę Boską

Obraz Matki Boskiej w ramce pszczelej. Źródło: kp.ua/life/427619-pchely-ochen-luibiat-med-y-uvazhauit-bohomater

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo na Ukrainie

Na jednym z prawosławnych forów internetowych opublikowano wyjątkowe zdjęcie przedstawiające ikonę z klasztoru mnichów z Athos. Ikona przedstawia Matkę boską, ale została ona pokryta pszczelim woskiem. Obraz nazwano "cudem w plastrze miodu".

Natura potrafi zaskakiwać w naprawdę różny sposób. Tym razem jeden z pszczelarzy wstawił obraz Matki Boskiej do ramki w ulu, ale nie spodziewał się chyba, że pszczoły wykażą się tak wielkim szacunkiem. Okazało się, że pszczoły wykorzystały ramkę, ale nie w całości – nie zasłoniły bowiem wizerunku Maryi z Dzieciątkiem.

Jak informuje portal Tylko Przyroda, podobne zjawisko miało już miejsce w klasztorze na Athos, gdzie jeden z mnichów umieszczał w ulu ramki z papierowymi ikonami, które pszczoły wypełniały świeżym woskiem, ale nigdy nie zasłaniały twarzy świętych.

Opracowano na podstawie:

Tylko przyroda, Pszczoły bardzo kochają miód… i szanują Matkę Boską, http://tylkoprzyroda.pl/wiadomosc/pszczoly-bardzo-kochaja-miod-szanuja-matke-boska, Data publikacji: 2018.01.30, Data odczytu: 2018.02.06



Liczba wyświetleń artykułu: 4962

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Ryż cytrynowy z miodem

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe